Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

”Demokratiaa ei opita yhdessä yössä”

 

Terence Ascott ja Rita El-Mounayer vierailivat Helsingissä. KUVA: MATTI KORHONEN

Kristillisen satelliittitelevisio Sat-7:n johtaja Terence Ascott vieraili viime viikolla Suomessa kertomassa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tilanteesta. – Niiden neljänkymmenen vuoden aikana, jotka olen työskennellyt noilla alueilla, en ole koskaan nähnyt tällaista epävakautta ja kaaosta. Irakin ja Syyrian tilanne on yksi suurimmista ihmiskunnan tragedioista aikoihin, Ascott sanoi Kristillisen medialiiton ja Suomen Lähetysseuran järjestämällä media-aamiaisella 19. syyskuuta.

Länsimaat ovat huolestuneita erityisesti Islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuvan ISIS:n etenemisestä Irakissa ja Syyriassa. Yhdysvallat on suorittanut Irakissa iskuja ja toimittanut aseita ISIS:tä vastustaville kurdeille.

Terence Ascottilta kysyttiin media-aamiaisella, onko demokratialla todellisia mahdollisuuksia tulla Lähi-itään ja arabimaihin.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Meillä on hyvin yksinkertaistettu näkemys demokratiasta, eli että se olisi yksi ääni per henkilö. Mutta tällainen demokratia johtaa siihen, mitä Egyptissä on tapahtunut: enemmistön tyranniaan vähemmistöjä kohtaan, Ascott vastasi.

Jotta demokratia voisi toimia, tarvitaan vapaa ja riippumaton lehdistö, riippumaton oikeuslaitos sekä laki ja järjestys, jotka suojelevat lehdistöä ja oikeuslaitosta, Ascott huomautti. Eivätkä nämäkään vielä takaa demokratian toimivuutta.

– Perustasolla yksilöiden täytyy olla sitoutuneita kunnioittamaan kaikkien ihmisoikeuksia riippumatta näiden rodusta tai uskonnosta. Ilman tätä asennetta demokratia ei toimi. Tätä ei opita yhdessä yössä, vaan sen oppiminen kestää sukupolven, Ascott sanoi.

Siksi lasten ja nuorten kasvatus ja koulutus on keskeistä. Sat-7 opettaa toisen kunnioittamista muun muassa lasten kanavan Sat-7 Kidsin kautta.

– Pakolaislapset ovat hyvin suuressa vaarassa radikalisoitua. Meillä on television kautta mahdollisuus vähintäänkin kertoa heille erilaisista arvoista. Kerromme ohjelmissamme toisen kunnioittamisesta, sillä ilman kunnioitusta toista ihmistä kohtaan, ei ole demokratiaa, Ascott sanoi.

Vuonna 1996 toimintansa aloittaneella Sat-7:llä on viisi televisiokanavaa. Se tuottaa sekä arabian-, turkin- että farsinkielistä kristillistä ohjelmaa keskittyen pohjoisafrikkalaisiin ja Lähi-idän katsojiin.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie