Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

”Elämässä mukana – muutoksissa mukana” kirkon iskulauseeksi?

 

Dancemessu houkutteli Agricolan kirkon täyteen torstai-iltana Helsingissä. KUVA: Jani Laukkanen

– Kelan slogan ”Elämässä mukana, muutoksissa mukana” sopisi myös kirkolle, sanoo tutkimusprofessori Heikki Hiilamo. Kelan palkkalistoilla työskentelevä Hiilamo muovaili evankelis-luterilaiselle kirkolle uutta iskulausetta eilen Helsingin Agricolan kirkossa, jossa järjestettiin huomiota herättänyt Dancemessu.

– Kirkon pitäisi olla mukana ihmisen elämän muutoksissa, onpa se sitten syntymä tai kuolema tai mitä tahansa muutos siinä välissä, totesi Heikki Hiilamo Agricolan kirkossa Dancemessun ennakkotunnelmissa Radio Dein Toivon tuomiokapituli -ohjelman radiokeskustelussa, jota oli seuraamassa myös kirkkoon saapunut yleisö.

Juontaja Teemu Laajasalo oli valinnut radiokeskustelun teemaksi, katsooko evankelis-luterilainen kirkko sisään vai ulospäin ja miksi kirkko ylipäätään on olemassa. Heikki Hiilamo muistutti, ettei maan suurimman kirkon pidä tuudittautua uskomaan pitävänsä hallussa uskontomonopolia.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Kirkko ei sinänsä synnytä kenenkään uskoa. Usko ja Jumala ovat asioita, jotka ovat kirkossa, mutta eivät vain siellä. Uskoa on kirkon ulkopuolella ja Jumalakin on myös kirkon ulkopuolella. Ei pitäisi ajatella, ettei pelastusta tai Jumalaa ole meidän kirkkomme ulkopuolella, Hiilamo huomautti.

Agricolan kirkossa järjestetyillä ”Pikkukirkkopäivillä” pohdittiin Dancemessun innoittamana sitä, missä kaikessa kirkon tulee tai se voi olla läsnä. Pikkukirkkopäivät palveli helsinkiläisiä Kuopiossa toukokuussa järjestettävien Kirkkopäivien ennakkotapahtumana.

– Onko Kela enemmän läsnä ihmisten arjessa kuin kirkko. Kela muistaa lapsiani joka kuukausi siihen saakka, kun he ovat täyttäneet kahdeksantoista, mutta muistaako kirkko, kyseli kisa- ja yliopistopappi Leena Huovinen.

Dancemessulla kirkko tuntui tavoittavan ainakin nuoria ja nuoria aikuisia, jotka täyttivät Agricolan kirkon torstai-iltana. Moni oli kirkossa ensimmäistä kertaa.

– Kirkon ongelma on se, että me olemme tarvittaessa mukana, mutta emme pysty kasvattamaan ihmistä yhteisön jäseneksi, Huovinen totesi.

Viestintäkonsultti Samuel Sorainen uskoi, että keskittyminen kirkon jäseniin ja aktiivien innostaminen on yhteisön rakentamisessa korvaamaton voimavara.

– Kirkon pitäisi olla mukana erityisesti niiden ihmisten elämässä, jotka kirkkoon kuuluvat ja Jumalaan uskovat. Kirkon pitäisi aivan ensisijaisesti palvella näitä ihmisiä, Sorainen näki.

Radio Dei lähettää Toivon tuomiokapitulin perjantaina 15.3. klo 16-17. Uusinta tiistaina 19.3. klo 19-20. Keskustelu kuunneltavissa myös Radio Dein ohjelma-arkistossa.

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)