”Eutanasiakeskustelu ei edistä hyvän saattohoidon kehittämistä”

 

Saattohoitokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hännisen uusi kirja kuvaa, kuinka eutanasiaa vastustavasta lääkäristä tuli rajoitetun eutanasian puolestapuhuja. Hännisen mukaan saattohoidon tila on Suomessa parantunut, mutta ei riittävä. Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Surakan mukaan suomalainen keskustelu eutanasiasta ei edistä hyvän saattohoidon kehittämistä.

 

Saattohoitokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen ottaa uudella kirjallaan Eutanasia – Hyvä kuolema (Duodecim, 2012) kantaa eutanasian puolesta. Hänen mukaansa Suomeen tarvittaisiin laki eutanasiasta. Helsingin Sanomien mukaan kuolinapu ei Hännisen silmissä ole ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa, sillä lääkärinvalassa vannotaan paljon muutakin, mikä ei toteudu.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ry:n (SPHY) puheenjohtaja Tiina Surakan mukaan keskustelu armomurhasta eli eutanasiasta ei edistä hyvän saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittämistä suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hänen mukaansa mediassa kuolema näyttää yksinkertaiselta.

”Kuitenkin me kaikki kuolemme ja siksi kuolemasta on hyvä puhua”, Surakka kirjoittaa yhdistyksen verkkosivuilla.

Surakan mukaan panostaminen palliatiiviseen hoitoon eli parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiiviseen hoitoon tekisi keskustelun eutanasiasta tarpeettomaksi.

”Eutanasia ja hyvä saattohoito ja palliatiivinen hoito ovat itse asiassa toisensa poissulkevia teemoja. Jos panostamme hyvään suomalaiseen saattohoitoon ja palliatiivisen hoitoon kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa, emme tarvitse pohdintoja armomurhan tarpeellisuudesta nyt tai tulevaisuudessa.”

”Nyt käynnistynyt eutanasiakeskustelu heijastaa mielestäni haluamme hallita elämäämme ja ihmissuhteitamme. Sanotaan, että suurin osa suomalaisista kannattaa eutanasiaa. Mutta mitä tällä kannattamisella tarkoitetaan? Kun olen keskustellut minun vanhempieni ikäpolven kanssa, syy eutanasiamyönteisyydelle on selvä: he eivät halua olla taakkana eivätkä he halua, että joutuvat makaamaan tahdottomana vuoteessa. Kukapa tätä haluaisikaan? Kun olen kysynyt, miltä tuntuisi, jos omalla kohdalla toteutuisikin se, mitä määritän hyväksi saattohoidoksi ja hyväksi loppuun asti hoitamiseksi, on vastaus selvä ”ei” eutanasialle.”