Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

”Kiinan yliopistot ovat ajatusprosessissa”

 

professori Sun Shangyang eilen Helsingin yliopistolla. KUVA: Heli Voipio

– Kiinan yliopistoissa on paljon opiskelijoita, joilta puuttuu vastaus elämän peruskysymyksiin, kuten kuka olen ja mikä on elämän tarkoitus. Opiskelijat etsivät vastauksia kuumeisesti kulttuurista ja uskonnosta, kertoi professori Sun Shangyang Pekingin yliopistosta eilen Helsingin yliopistolla pidetyssä Kiina-seminaarissa.

Harvinaisessa tilaisuudessa luennoi huippunimiä Kiinan yliopistoista. Professori Miikka Ruokasen ja dosentti Paulos Huangin vetämässä seminaarissa pohdittiin kristinuskon asemaa nopeasti kasvavassa Kiinassa.

Professori Sun totesi, että kiinnostus uskontoa kohtaan on opiskelijoiden keskuudessa selvässä kasvussa. Sunin toteuttamassa laajassa tapaustutkimuksessa Pekingin yliopistosta kävi ilmi, että vain 4,5 prosenttia opiskelijoista ei juuri mieti olemassaolon peruskysymyksiä. Tutkimuksen mukaan 17 prosenttia opiskelijoista on kiinnostunut nimenomaan kristinuskosta.

– Näyttää siltä, että yliopistot Kiinassa ovat ajatteluprosessissa. Liki 40 prosenttia opiskelijoista on hyvin hämmentyneitä kysymystensä kanssa. Turhautuminen, epäoikeudenmukaisuus ja kärsimys näyttävät aktivoivan opiskelijoiden kysymyksiä, Professori Sun valotti.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Nationalismi edelleen suurin este kristinuskolle

Professori Wang Aiming Nanjingin kansallisesta teologisesta seminaarista kertoi, että kristillisyyden kirjo Kiinassa on valtava.

– Nykyään meillä on huomattava määrä erilaisia kristittyjä. Jotkut ovat pelkästään Jeesus-gurun seuraajia. Toiset keskittyvät pelkästään moraalisten sääntöjen toteuttamiseen tai sitten kirkko on heille poliittinen järjestö. Myös persoonaton jumala, Tao sekä kristinuskon Jumala yhdistyvät joidenkin ajattelussa.

Professori Wang muistutti, että vanhat aatteet kuten kunfutselaisuus on yhä vahvasti läsnä kiinalaisessa yhteiskunnassa.

– Myös marxismi on edelleen suurimpia haasteita kirkolle materialistisine maailmankuvineen. Jälkimodernismi on myös ongelma, joka johtaa epäselviin ideoihin uskonnosta ja arvoista. Sitten on vielä ahdas ja radikaali nationalismi, joka on eräs suurimpia ongelmia, Wang listasi.

Wangin mukaan kristinopin ytimen, lain ja evankeliumin suhteen kirkastaminen, on keskeisintä, jotta kristillisyys avautuisi kiinalaisille ja leviäisi.

– Avain asemassa olisi vahvistaa tutkimusta demokratian vaikutuksista. Kansa pitäisi saada näkemään kristinusko ihmisoikeuksien taustalla. Toivomme enemmän yhteistyötä ja keskustelua yliopiston professorien ja kirkon teologien välille, Wang totesi.