Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

”Monilla naisilla ei ole tätä mahdollisuutta”

 

Johtamisosaston dekaani Tuula Siljanen ja opiskelijoita. KUVA: ESKO SILJANEN

Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon seminaarin johtamisen tiedekunnassa Addis Abebassa alkoi marraskuun alussa ensimmäinen valtion virallisesti hyväksymä johtamisen maisteriohjelma. Etiopian opetusministeriö hyväksyi tämän organisaatioiden johtamisen maisteriohjelman lokakuussa. Kurssille valittiin 42 opiskelijaa, joista 9 on naisia. Ohjelman virallisia avajaisia vietettiin juhlallisesti seminaarin kappelissa perjantai-iltana 5. joulukuuta.

”Olemme kiinnittäneet erityisesti huomiota ohjelman suunnittelussa siihen, että pääsykokeen läpäisseet naiset saisivat mahdollisuuden käydä ohjelma loppuun. Anna-Liisa Pohjolan rahasto Suomesta tukee stipendeillä nimenomaan joidenkin näiden naisten opiskelua. Olemme tästä suuresti kiitollisia, sillä monilla naisilla ei ole tätä mahdollisuutta Etiopiassa”, kertovat lähetystyöntekijät Tuula ja Esko Siljanen rukouskirjeessään.

Maisteriohjelmalle on kysyntää

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä, kauppatieteiden tohtori Tuula Siljanen toimii Mekane Yesus -seminaarissa johtamisen osaston dekaanina. Hän opettaa strategista henkilöstön kehittämistä. Esko Siljanen opettaa teologisella osastolla.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Tuula Siljasen työtoverina johtamisen osastolla toimii tohtori Fekadu Kenno. Hän toimi ensimmäisenä luennoitsijana seminaarissa vuosina 1995-96. Silloin johtamisen osastoa ei vielä ollut, vaan seminaari järjesti kirkon johtajille luentoja johtamisesta, hallinnosta ja viestinnästä teologisen osaston puitteissa. Tuossa vaiheessa ohjelma oli tarkoitettu vain Mekane Yesus -kirkon ja sen sisarkirkkojen johtajille.

Uudelle maisteriohjelmalle on kysyntää juuri nyt. Etiopian hallitus on perustanut paljon uusia yliopistoja. Samoin yksityiselle sektorille on noussut oppilaitoksia, jotka kouluttavat kandidaatteja. Tästä syystä Etiopiassa on paljon kandidaattitason tutkinnon omaavia henkilöitä, joista monet haluaisivat jatkaa maisteritasolle.

”Luulen, että jatkossa joudumme avaamaan vielä uusiakin maisteriohjelmia, esimerkiksi liiketoiminnan alalla”, Fekadu Kenno kertoo.

Tällä hetkellä maisteriohjelma on johtamisen tiedekunnan erikoisuus. Kukaan muu Etiopiassa ei vielä tarjoa tätä koulutusohjelmaa.

”Organisaatioiden johtaminen on tällä hetkellä kysytty aihe Etiopiassa. Erityisesti Mekane Yesus -kirkolle ohjelma tulee olemaan suureksi avuksi. Useat kandidaatin tutkinnon meillä suorittaneet opiskelijat ovat työllistyneet Etiopian valtion palvelukseen. Maan hallitus näkee uuden ohjelmamme arvon ja he sanovat: ”Te olette ensimmäiset!” Fekadu Kenno iloitsee.

Lue myös:

Mekane Yesus -seminaarin johtajuuskoulutus otti uuden askeleen

 
artikkelibanneri Uusi Tie