Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

”Yksi kovimpia juttuja, joita olen uskoontulon jälkeen kokenut”

 

Yhteiskristilliselle evankeliointikurssille osallistui kaikenikäisiä. Kuva: Kari Puurunen

Äänekoskella eri seurakuntiin kuuluvien uskovien yhteistyö ja sitoutuminen rukoukseen saivat aikaan odottamattomia: yli 20 ihmistä tuli uskoon.

Äänekoskella järjestettiin viime syksynä 12-viikkoinen XEE-kurssi, jonka käytännön seurauksena joukko paikkakunnan asukkaita löysi Jeesuksen elämäänsä. Kyseessä on Evankeliointi Elämäntapana -kurssin 2000-luvun X-sukupolvelle päivitetty versio, ystävyysevankeliointikurssi, joka varustaa kertomaan evankeliumin yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla.

– Oikeastaan kurssi-sana on huono, sillä kurssihan päättyy. Evankeliumin eteenpäin viemisen tulee kuitenkin olla luonnollinen ja pysyvä osa uskovan elämää, tiiminvetäjä ja XEE-opettaja Jan Oksanen huomauttaa.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– XEE on kuin sytkäri jokapäiväiseen evankelioimiseen omassa vaikutuspiirissä.

Yhteinen koulutus toi kristityt yhteen

Äänekosken ensimmäisellä XEE-kurssilla oli mukana uskovia neljästä paikallisseurakunnasta: vapaakirkollisia, helluntailaisia, luterilaisia ja Hirvaskankaan Elävät Kivet -seurakunnan jäseniä.

– Seurakuntien yhteistyö tiivistyi huikeasti, ja saimme yhdessä kokea, mitä on elää Jumalan todellisuudessa, Jan Oksanen kuvailee.

Kurssin koulutusillat rakentuivat DVD-vetoisista opetushetkistä, niitä syventävistä keskusteluista ja tehtävistä ja yhteisestä rukouksesta. Ihmisten kohtaamista harjoiteltiin käytännössä. Heitä tavattiin kaduilla, kodeissa, huoltoasemilla – missä tahansa.

Kurssilla oli mukana kolme opettajaa, viisi tiiminvetäjää ja kullakin heistä kaksi oppilasta. Jokaisella oli lisäksi kaksi rukousystävää, jotka sitoutuivat rukoilemaan viikoittain tapaamisten ja kurssin puolesta.

Rukous koettiinkin menestyksen salaisuutena. Rukoilijoiden listoissa ”Jumala vastaa” -sarakkeet alkoivat täyttyä yksi toisensa jälkeen.

– Oli hurjaa huomata, että tämähän toimii, Jan Oksanen innostuu.

– Saimme hyviä työkaluja ihmisten kohtaamiseen. Heitä lähestyttiin kolmen hengen tiimeissä muun muassa onnellisuuskyselyn avulla. Siitä sitten siirryttiin luontevasti puhumaan Jumalasta ja Jeesuksen merkityksestä.

”Ennen ajattelin, ettei ketään kiinnosta kuulla Jeesuksesta”

Oksanen kertoo olleensa ennen kurssia sitä mieltä, ettei nykypäivänä ketään kiinnosta enää kuulla mitään Jeesuksesta, mutta näkemys muuttui kohtaamisten kautta. Hän alkoi ymmärtää, että monet ihmiset suorastaan odottavat, että heille kerrotaan evankeliumi.

Oksasen mukaan kurssin aikana tapahtui muutoksia, paitsi kohdatuissa ihmisissä, myös kurssilaisissa itsessään.

– Kasvoimme uskossa, ja kurssi oli jopa hoitava. Jotkut vapautuivat peloista ja sitovista ajatusmalleista. Evankeliumissa on niin suuri voima, että se muuttaa niin kuulijan kuin sen kertojankin elämän.

Teksti: Anniina Jakonen