Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

10 todistetta siitä, että paavi Franciscus on hyvä jätkä

 
Paavi Franciscus lentää huomenna ensimmäistä kertaa Roomasta Bagdadiin.

Paavi Franciscus lentää huomenna ensimmäistä kertaa Roomasta Bagdadiin.

Paavi Franciscus I on ollut jälleen viime päivinä uutisissa kannanotoilla, joita ei argentiinalaispaavin edeltäjiltä juuri kuultu. Nyt.fi kokosi todisteet, jotka osoittavat, että Franciscus on – paavien mittapuulla – melko hyvä jätkä.

1) Paavilla on käytetty Ford
Paavia kyyditään Vatikaanissa käytetyllä Ford Focuksella. Kesäkuussa Youtubessa levisi video, jossa Paavi pysäyttää Fordinsa keskellä Italian maaseutua ja kömpii takapenkiltä tervehtimään tienvarressa seisovia ihmisiä.

2) Paavi soittelee yllätyspuheluja sattumanvaraisille ihmisille
Franciscus on ottanut tavaksi soittaa satunnaisesti ihmisille, jotka lähettävät kirkon päämiehelle postitse erilaisia vetoomuksia.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

3) Paavi haluaa kaikille töitä ja rikkaudet jakoon
Vaatimatonta elämää korostavasta jesuiittaliikkeestä noussut paavi puolusti köyhiä viimeksi torstaina.
Franciscus on muun muassa vaatinut hallituksia jakamaan tulot ja rikkaudet tasaisemmin kaikille ja kutsunut rajoittamatonta kapitalismia ”tyranniaksi”.

4) Paavi poseeraa Twitter-selfieissä, ei freskoissa ja maalauksissa

5) Paavi puhuu sovittelevammin homoista
Franciscuksen paaviutta on leimannut erityisesti sävyn muutos suhteessa seksuaalivähemmistöihin, vaikka katolisen kirkon varsinainen linja ei olekaan muuttunut. Jo heinäkuussa 2013 paavi sanoi, ettei ”tuomitse” seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Mutta onko paavi todella todella superihminen, jollainen hänestä on mediassa luotu?

Franciscuksesta maailmalle tulvivat positiiviset uutiset kertovat ennen kaikkea muutoksesta paavi-instituution puhetavoissa ja asenteessa, eivät yhtä usein kirkon laajan koneiston varsinaisessa toiminnassa.
Pahat kielet ovatkin suurten puheiden ja vähäisten muutosten vuoksi arvostelleet Franciscusta ”PR-paaviksi” tai populistiksi, jonka teot jäävät vähiin. Toisaalta Franciscus on virka-ajaltaan vasta paavinoviisi, eikä edes paavi kykene muuttamaan kirkkoa yksin.
Franciscus on tuonut katolisen kirkon lähemmäs kansaa ja nostanut keskiöön myötäelämisen ja heikkojen auttamisen. On mennyt aikaa siitä, kun paavit kiertelivät katuja halailemassa sairaita. Mielikuvamuutos voi edeltää isompaakin käännöstä.

Edelleen voi siis toivoa, että hyvän jätkän kaudesta jää katoliseen kirkkoon pysyväkin jälki.

Lue koko artikkeli: Nyt.fi
Kuva: Filippo Monteforte / AFP