Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

10-vuotias Tessa antaa evankeliumeille äänen

 
Tessa

Tessa on yksi Radio Deissä kuultavan Lapset lukevat Raamattua -sarjan lukijoista. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo äänittäjäkonkari. Viimeksi häneltä on kuultu Johanneksen evankeliumia, ja nyt on vuorossa Markuksen evankeliumi.

Nummelalainen Tessa alkoi lukea Raamattua nauhalle ollessaan ensimmäisellä luokalla. Hän harjoitteli lukemista päivittäin yhdessä Katri-tätinsä kanssa puhelimen välityksellä. Yhteistyö jatkuu edelleen. Täti antaa vinkkejä lukemiseen ja yhdessä he keskustelevat luetusta tekstistä.

– Tessan auttaminen on antoisaa. Koronan aikana tapasi vähemmän ihmisiä, joten se oli päivän huippuhetkiä, kun hän soitteli. Juttelimme enemmän kuin harjoittelimme, Katri kertoo.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Kokemus ja ikä ovat tuoneet tädin mukaan uusia ulottuvuuksia keskustelutuokioihin.

– Olen huomannut, että kysymykset ovat vähentyneet ja pohdinta lisääntynyt. Tessa on myös oppinut tuntemaan Jumalaa enemmän.

– Yleensä kysyn kysymyksiä, vaikka minulla itselläni on jo ajatus. Haluan vain kuulla Katrin mielipiteen, Tessa puolestaan sanoo.


Tarkkanäköisiä huomioita Raamatusta

 

”Pidän kohdista, jotka alkavat mietityttää.”

Mitkä kohdat Markuksen evankeliumissa ovat erityisesti Tessan mieleen?

– Pidän kohdista, jotka alkavat mietityttää. Yksi on se, jossa Jeesus sanoo, että helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan. On hauskaa, että Jeesus ilmaisi tällä tavoin, että Jumalalle on kaikki mahdollista.

Toisaalta kirjasta löytyy Tessan mielestä myös ei-lapsiystävällisiä kohtia.

– Yleensä suositellaan, että lapset aloittavat Raamatun lukemisen Markuksen evankeliumista, mutta itse en suosittele sitä, koska siellä kuvataan esimerkiksi Johannes Kastajan mestaus, Tessa sanoo.

Katri pitää hyvänä sitä, että Tessalla on ollut uskallusta kysyä haastavista kohdista.

– Se rohkaisee meitä aikuisiakin lukemaan vähemmän tuttuja kohtia sekä kysymään ja kyseenalaistamaan lukemaamme. Siitä huolimatta voi oppia tuntemaan enemmän Jumalaa.

 

Äänittäminen vaatii kärsivällisyyttä

Vaikka Tessalla on kokemusta äänittämisestä, liittyvät siihen aina omat haasteensa. Hänellä on kuitenkin riittänyt hyvin intoa ja kärsivällisyyttä.

– Jouduimme ottamaan Markuksen evankeliumin äänityksissä useampia kohtia uusiksi kuin Johanneksen evankeliumia lukiessani, kun ääneni oli jotenkin vähän korkea. Mutta sellaista se äänittäminen on, että kaikki ei aina onnistu kerralla, konkari toteaa.

– Oli mielenkiintoista, ettei Tessa missään vaiheessa lannistunut siitä, että kohtia piti äänittää uudelleen. Iloisesti ja innokkaasti hän meni aina uudestaan lukemaan, Katri kertoo.

Seuraavana projektina Tessalla on Matteuksen evankeliumi. Se tarkoittaa sitä, että tytön ja tädin mukavat keskusteluhetket saavat jatkoa.

 

Voit kuunnella Markuksen evankeliumia Tessan lukemana Radio Deistä Lapset lukevat Raamattua -ohjelmassa arkisin klo 05.30, 10.30 ja 15.20. Sarjaa kustantavat yhteistyössä Jippiimissio ry ja Kristityt Yhdessä ry.

Teksti: Elina Uusikylä, Anu Lehtipuun haastattelun pohjalta
Kuva: Johanna Reinikainen

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa