Kiinassa tulevat helmikuun 1. päivänä 2020 voimaan uudet uskontoon liittyvät säädökset.
Ne osoittavat entistä selvemmin Kiinan hallituksen asettamat uskonnolliset rajoitukset. Säädökset esittävät Kiinan kommunistisen puolueen periaatteet ja arvot tärkeimpänä mahdollisena ”uskona”.
Uudet säännöt perustuvat helmikuussa 2018 julkaistuihin asetuksiin, ja niillä pyritään säätelemään kaikkea uskonnollista toimintaa. Uskonnollisten johtajien ei pidä vain totella kommunistisen puolueen ohjeita, vaan myös aktiivisesti levittää puolueen arvoja ja käytäntöjä yhteisöissään.
Open Doorsin World Watch -tutkimuskeskuksen vainoasiantuntijan Thomas Mullerin mukaan jää nähtäväksi, kuinka tarkasti uusia säädöksiä valvotaan. Mahdollisesti kirkot voivat tavalla tai toisella kiertää säädökset. Mullerin mukaan se kuitenkin olisi todennäköisesti paljon vaarallisempaa kuin fyysisten kurinpalautusten kestäminen.
Vain viikkoja ennen uusien sääntöjen voimaantuloa, alkuvuodesta 2018, Wang Yi, merkittävä kiinalainen protestanttipastori, tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen. Poliisi teki rynnäkön kirkkoon ja telkesi sen. Vuotta myöhemmin, joulukuussa 2019, Wang todettiin syylliseksi ”valtionvastaiseen toimintaan kiihottamiseen” ja ”laittomaan liiketoimintaan”. Hänet tuomittiin suljetussa oikeudenkäynnissä ilman laillisen puolustautumisen mahdollisuutta.
Pastori Wang on tunnettu uskonnollisen vapauden kannattaja. Aiemmissa tilanteissa, kun hänen kirkkonsa jäseniä estettiin tulemasta kirkkorakennukseen, he levittäytyivät kaupungin kaduille ja puistoihin jatkamaan ylistystä. Seurakunta lauloi ja keskusteli uteliaiden ohikulkijoiden kanssa. Tällainen rohkea toiminta herätti huomiota kansainvälisessä mediassa.
Vainoasiantuntija Mullerin mukaan Wang Yin esimerkki sopii hyvin vainojen tavanomaiseen ”vanhaan kaavaan”. Siinä viranomaiset reagoivat, kun vainojen kohde toimii näkyvästi tai suorapuheisesti tai hänellä on suhteita ulkomaille. Tämä reagoiminen tietysti lähettää kommunistisen puolueen tarkoitusperiin sopivan viestin kansalle.
Maanalaiset kirkot kasvavat Kiinassa nopeasti erityisesti maaseudulla. Hong Kongin kiinalaisen yliopiston dosentti Willy Lamin mukaan Kiinan hallitus pelkää, että yhä enemmän ihmisiä kääntyy kirkon puoleen tyydyttääkseen hengelliset tarpeensa. Pelko kohdistuu myös kouluttamattomiin ihmisiin. Hallituksen ideologian mukaan kansan pitäisi turvautua kansallismielisyyteen ja isänmaallisuuteen.
Kiinan kirkon sanotaan olevan suurempi sosiaalinen voima kuin Kiinan kommunistisen puolueen. Puolueella on noin 90 miljoonaa jäsentä. Kristittyjen määrää Kiinassa on vaikeaa arvioida, mutta Open Doors arvioi sen olevan hieman yli 97 miljoonaa. Wang Yin rangaistuksen selvittyä Kiinan kirkko julkaisi kannanoton, jossa kehotettiin uskovia kaikkialla maailmassa rukoilemaan hänen puolestaan.
Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.