150 edustajaa kahdeksasta järjestöstä koolla: historiallisessa Kirkkokansan symposiumissa sydämellä kirkko ja tunnustus  

 
 
Väkeä koolla Kirkkokansan symposiumissa Ryttylässä Kansanlähetysopistolla. Kuva: Sanna Myllärinen

Väkeä koolla Kirkkokansan symposiumissa Ryttylässä Kansanlähetysopistolla. Kuva: Sanna Myllärinen

Ryttylässä järjestetty Kirkkokansan teologinen symposium kokosi kahdeksan herätysliikkeen pastorit, teologit sekä muita keskeisiä työntekijöitä ja vaikuttajia rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. 

Huhtikuun alussa Kansanlähetyksen Ryttylän opistomiljöö täyttyi kahdeksan järjestön noin 150 edustajasta. Kirkkokansan teologinen symposium kokosi tiistaina ja keskiviikkona 8.–9.4.2025 herätysliikeväkeä yhteiseen keskusteluun ja rukoukseen järjestöjen tulevaisuudesta.  

”Uskon, että nämä monin tavoin tuuliset ajat ovat koituneet Suomen herätysliikekentälle siunaukseksi.”

Kokoontuminen oli jatkumoa jo vuosikymmeniä jatkuneelle, STI:n puitteissa toteutuneelle ja vuodesta 2022 saakka määrätietoisesti rakennetulle ja alati laajenevalle tunnustuksellisen herätysliikekentän yhteistyölle. Kirkkohistorialliseen symposiumiin saapui edustajia Kirkkokansan järjestöistä: Esikoiset ry., Laestadianernas Fridsföreningars Förbund, Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistys, Lähetysyhdistys Rauhan Sana, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Raamattuopiston säätiö ja Suomen teologinen instituutti. 

– Elämme aikaa, joka repii rikki ja hajottaa niin yhteiskuntaa kuin kirkkoakin. Sielunvihollinen on erilleen heittäjä. Me tahdomme vastustaa sellaista voimaa ja olla yhteen kokoajia. Uskon, että nämä monin tavoin tuuliset ajat ovat koituneet Suomen herätysliikekentälle siunaukseksi. Tahdomme avata Raamatun, ristiä kädet ja etsiä uutta yhteyttä Jeesuksessa, Tom Säilä Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä kertoo. 

Nykyinen luottamus on kiitollisuuden aihe

Kahden päivän aikana kuultiin laaja joukko kiinnostavia puheenvuoroja muun muassa Soili Haveriselta, Jouko Taloselta sekä norjalaiselta Nils Terje Lundilta. Teemoina olivat muun muassa luterilainen tunnustus, paimenvirka ja herätysliikkeiden historia.  

– Olen tutustunut STI:n arkistossa oleviin tarkasti laadittuihin keskustelupöytäkirjoihin instituutin perustamista edeltävistä teologisista keskusteluista. Niistä piirtyy esiin joukko, joka oli hyvin paljon kauempana toisistaan kuin mitä me olemme tänään. Nykyinen luottamus on kiitollisuuden aihe, STI:n pääsihteeri Soili Haverinen totesi kommenttipuheenvuorossaan. 

– Vuosi sitten, kun allekirjoitimme herätysliikejohtajien kanssa kannanoton Raamatun avioliittokäsityksen puolesta, lupasimme, että kannamme vastuun siitä, että uudet sukupolvet tulevat evankelioitua, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland toiminnanjohtaja Albert Häggblom muistutti osanottajajoukkoa. 

Kokoontumisessa myös keskusteltiin rohkeasti ja avoimesti kirkon yhteydestä ja herätysliikkeiden tulevaisuudesta myös kipeitä kysymyksiä väistämättä. 

– Uskon, että tämä yhteinen kohtaaminen oli paitsi kirkkohistoriallisesti merkittävä, myös hengellisesti rakentava ja tärkeä symposium jokaiselle osanottajalle. Toivottavasti näille kokoontumisille saadaan myös jatkoa, Daniel Nummela Kansanlähetyksestä pohti symposiumin päättäneessä tilaisuudessa.  

Seuraavaksi:

Väärän sukupuolitermin käyttö johti kristityn hoitajan hyllyttämiseen Isossa-Britanniassa