Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vertaisoppia ja sosioekonomisen osallistumisen vahvistamista Bangladeshissa

 
Bangladeshilaisia hymyileviä naisia tiilirakennuksen edessä

Maaseutualueilla Luoteis-Bangladeshissa viime vuonna käynnistynyt sosioekonomisen osallistumisen vahvistamishanke on vaikuttanut positiivisesti naisten, etnisten vähemmistöjen ja vammaisten henkilöiden elämään. Kuva: IMB

Lähetysyhdistys Kylväjän pitkäaikainen Mongolian kehitysyhteistyökumppani vieraili Bangladeshissa. Vertaisoppimisen lisäksi myös sosioekonomista osallistumista vahvistava työ etenee Bangladeshissa.

Kylväjän kumppaneiden välistä vertaisoppia

Viime keväänä Kylväjä toi kaksi kehitysyhteistyön toimijaa yhteen oppimaan toisiltaan, kun Mongolian Kylväjän maatoimiston operatiivinen johtaja Oyuntuya Purev vieraili Bangladeshin kehitystoimijan Bangladesh Lutheran Mission – Finnish (BLM-F) luona. Matkaan osallistuivat myös kehitysyhteistyössä kokeneet Kylväjän työntekijät. 

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Matkalla Purev tapasi nuorten lisääntymisterveyshankkeeseen osallistuvia ihmisiä. Eräs yhteisökomitean jäsen kertoi, että he ovat tähän mennessä estäneet kolme lapsiavioliittoa. Nuoret pojat ilmaisivat vastustavansa lapsiavioliittoja, mikä osoittaa valistuksen muokanneen asenteita. 

Purev esitteli paikalliselle kehitystoimijalle Mongolian maatoimiston ja nyt uuden itsenäisen toimijan, Tegsh Tusgalin, työtä ja saavutuksia. Vierailu oli merkittävä molemmille kumppaneille. 

– Oli vaikuttavaa kuulla tätä aktiivista naisjohtajaa. Opimme Tegsh Tusgalin käytännöistä ja saimme muun muassa uusia teknisiä taitoja vierailun aikana. Vierailun jälkeen näen, että voisimme palkata toimistoomme vammaisen ihmisen, mikä olisi merkittävä viesti muille vammaisille ihmisille, projektimanageri Gonesh Murmu kuvaa.

– Pidin maasta ja bangladeshilaisista. Lähes kaikki oli minulle uutta ja huomasin pohtivani paljon ja tekeväni havaintoja. Usein keskusteluissa huomasin näkeväni meidät, mongolialaiset kehitystoimijat, kuin peilistä. Se sai minut ajattelemaan tulevaisuuttamme ja niitä askelia, jotka meidän tulee ottaa mennäksemme eteenpäin. 

Lähetysyhdistys Kylväjän hankevastaava Eeva jatkaa:

 – Oyuna Purev auttoi esimerkeillään bangladeshilaista kehitystoimijaa näkemään vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita.

Kun esimerkit tulevat paikalliselta toimijalta meidän suomalaisten sijaan, viestillä on aivan erilainen painoarvo. Toivottavasti voimme jatkossakin toteuttaa tällaisia asiantuntijavaihtoja.

Toimeentulon ja sosiaalisen aseman vahvistamista Bangladeshissa

Maaseutualueilla Luoteis-Bangladeshissa viime vuonna käynnistynyt sosioekonomisen osallistumisen vahvistamishanke on vaikuttanut positiivisesti naisten, etnisten vähemmistöjen ja vammaisten henkilöiden elämään. 

 – Erityisesti vammaiset naiset ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat naiset kohtaavat monenlaista syrjintää ja ovat alttiina oikeuksiensa loukkaamiselle. Heidän toimeentulonsa on usein epävarmaa ja sosiaalinen asema heikko, kertoo hankevastaava Eeva.

Hankkeen sataan säästöryhmään osallistuu parituhatta naista. Ryhmistä saatujen lainojen avulla naisten taloudellinen asema on parantunut. He ovat käyttäneet varoja esimerkiksi pienyrittäjyyteen, lasten koulutukseen ja maanviljelyyn.

Viime vuonna toteutetun kartoituksessa havaittiin, että hankealueella asuu noin 900 vammaista henkilöä. Alueella on ollut vain vähän tukea vammaisille ihmisille, eikä heitä ole otettu mukaan yhteisön toimintaan. Hankkeen tarjoama kuntoutustuki on nostanut tietoisuutta vammaisuudesta, ja lapsia tuodaan saamaan kuntoutusta, kuten fysioterapiaa. Lisäksi hankkeen myötä on perustettu vammaisjärjestö. Järjestö kokoaa yhteen vammaisia ihmisiä ja edistää heidän asemaansa ja oikeuksiansa. Järjestöön kuuluu sekä vammaisia henkilöitä että kansalaisyhteiskunnan ja viranomaistahon edustajia. Projektimanageri Gonesh Murmu iloitsee suuresti, että pitkäjänteisen työn seurauksena alueen viranomaiset ovat myös luvanneet uudelle vammaisjärjestölle alueen toimistoa varten.

Sosioekonomisen osallistumisen vahvistamishanke jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka.

Teksti: Lähetysyhdistys Kylväjä

Lue lisää:

Mongoliassa kehitetään viittomakielen lainsäädäntöä ja kohennetaan vammaisten ihmisten asemaa

Kehitysyhteistyö Lähetysyhdistys Kylväjässä

 



 
Kylvaja artikkelibanneri