Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

30 vuoden tutkimustrendi: kristittyjen vainot kiihtyvät ja laajenevat globaalisti

 
Pohjois-Korealainen nainen ajaa polkupyörällä

Vuoden 2023 WWL-vainoraportin mukaan kristityille kaikkein vaarallisin maa on Pohjois-Korea. Maan vainon tasoa mittaavat pisteet ovat WWL-vainoraportin tutkimushistorian korkeimmat. Kuvituskuva.

Kristittyjen vaino on lisääntynyt hälyttävästi World Watch List -raportin kolmikymmenvuotisen historian aikana. Tällä hetkellä yli 360 miljoonaa kristittyä kärsii vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää.

Vuonna 1993 kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta yhteensä 40 maassa. Vuonna 2023 luku on laajentunut koskemaan jo 76 maata.

WWL-vainoraportin 50 kärkimaassa 312 miljoonaa kristittyä kärsii erittäin vakavaa tai äärimmäistä vainoa. Joka seitsemäs maailman kristitty kokee vähintään vakavaa vainoa tai syrjintää. Afrikassa vakava vaino koskee joka viidettä kristittyä, Aasiassa kahta viidestä ja Latinalaisessa Amerikassa joka viidettätoista kristittyä.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Lähi-idässä kaivataan toivoa

Kristittyjen määrä jatkaa laskuaan Lähi-idässä. Alue ei ole toipunut Isisin vaikutuksesta, vaikka kristittyjä onkin Syyriaa lukuun ottamatta surmattu viime vuosina aiempaa vähemmän. Etenkin nuorten kristittyjen on vaikea nähdä tulevaisuutta alueella.

Joissain Lähi-idän maissa, kuten Bahrainissa (66), Arabiemiraateissa (54) ja Egyptissä (35), uskonnollinen suvaitsevaisuus koheni. Egyptissä valtion harjoittama syrjintä islamista kristinuskoon kääntyneitä kohtaan kuitenkin jatkui entisellään.

Qatarissa (34) ei määrätty vuonna 2022 yhtään kirkkoa suljettavaksi. Jo aiemmin suljetut kirkot pysyivät kuitenkin kiinni.

Iranilaisnainen seisoo kaupunkimaisemaa taustallaan
Iran on vuoden 2023 WWL-vainoraportin sijalla 8. Kristitty Zahra pakeni maasta miehensä kanssa, kun he kuukausien vankeuden ja kuulustelujen jälkeen vapautuivat iranilaisvankilasta.

Väkivalta ja rikollisuus taustatekijöinä

WWL-vainoraportin 50 kärkimaan joukkoon on noussut uutena valtiona Nicaragua (50). Valtionhallinto sortaa vastarinnan edustajina pidettyjä kristittyjä myös Venezuelassa (64) ja Kuubassa (27).

Lisäksi moniin Etelä- ja Väli-Amerikan maihin juurtunut järjestäytynyt rikollisuus uhkaa etenkin maaseudun kristittyjä, jotka vastustavat huumekartellien toimintaa.

Liki 90 prosenttia tilastoiduista kristittyjen murhista tapahtui viime vuonna Nigeriassa.

Uskonsa vuoksi tapettujen kristittyjen määrä väheni hieman vuoden 2022 raporttiin verrattuna: viime raportointikauden luku laski 5 898:stä 5 621 kristittyyn. Toisaalta kidnapattujen kristittyjen määrä lisääntyi vajaasta neljästä tuhannesta yli viiteen tuhanteen.

Kristillisen uskonsa vuoksi tapettujen määrä on noussut Nigeriassa noin viiteen tuhanteen, mikä on 350 kuolonuhria enemmän kuin vuotta aiemmin. Liki 90 prosenttia globaalisti vahvistetuista kristittyjen murhista tapahtuikin viime vuonna Nigeriassa. Lisäksi sadat tuhannet kristityt ovat joutuneet maassa pakolaisiksi.

Afganistanissa ahdinko jatkuu

Afganistan (9) on pudonnut viime vuoden kärkisijalta listauksen yhdeksänneksi. Vuoden 2021 vallankaappauksen jälkeen monet kristityt teloitettiin Talebanin järjestelmällisissä kotietsinnöissä. Jäljelle jääneet piiloutuivat tai pakenivat ulkomaille.

Vuonna 2022 Taleban surmasi etenkin niitä, joilla oli suhteita aiempaan hallintoon, eikä enää kohdistanut merkittävää huomiota pieneen kristittyjen joukkoon.

Taleban pyrkii vakauttamaan yhteiskuntaa ja on siksi kiinnostunut ulkomaisesta työvoimasta, kuten lääkäreistä ja insinööreistä. Ulkomaalaisten uskonnollisia kytköksiä ei valvota yhtä tiukasti kuin afgaanien, mikä osaltaan laskee maan vainotilanteen pisteytystä.

Afgaanikristittyjen tilanne jatkuu silti äärimmäisen vaikeana.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen