Kaarlo Kalliala vetoaa seurakuntiin turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Turun piispan suunnitelmissa on viedä väkeä vastaanottokeskuksista suihkuun ja pesulle.
Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun piispa Kaarlo Kalliala ovat lähettäneet seurakuntiin vetoomuksen, jossa toivotaan paikallisseurakuntien käynnistävän nopeasti toimet konkreettisen avun tarjoamiseksi vastaanottokeskuksiin saapuvien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen noin sadan tulijan päivätahtia.
Torstaina Kaarlo Kallialan suunnitelmissa oli viedä väkeä vastaanottokeskuksista suihkuun ja peseytymään.
– Tarvitaan aivan konkreettista apua: telttamajoitusta, ruoka-apua ja vaateapua. Turussa teemme yhteistyötä SPR:n kanssa, kertoo Kalliala Radio Deille.
Suomessa ja Euroopassa on herätty pakolaisvirran vuolauteen. Kotinsa ja kotimaansa jättämään joutuneiden ihmisten määrä ei ole koskaan aikaisemmin lisääntynyt näin nopeasti yhden vuoden aikana.
Alkuvuoden aikana yli 2500 ihmistä on menettänyt henkensä pyrkiessään Eurooppaan. Kallialan mukaan seurakuntien on nyt syytä ojentaa hädänalaisille tulijoille auttava kätensä.
– Kannattaa käyttää sitä osaamista, mikä meillä diakoniatyössä on. Harkitaan, jäsennellään ja käytetään niitä yhteyksiä ja verkostoja, joita meillä on.
Turun piispa tyrmää kritiikin, jonka mukaan Suomen tulisi saattaa ensin kuntoon omat ongelmansa ennen kuin yhteiskunnalla on varaa auttaa muualta tulevia.
– Mieleen tulee yhteisvastuukeräys. Siellä missä ymmärretään, mitä on olla tiukoilla, auttamisen halu on kaikkein suurin. Ei näitä asioita pidä laittaa vastakkain. Jos me autamme jotakuta – mikä on meidän kristillinen velvollisuutemme, ja velvollisuutemme sivistyneinä ihmisinä muutenkin – se ei ole keneltäkään pois.
Sekä arkkipiispa Mäkinen että Kalliala korostavat seurakunnille lähettämässään viestissä, että kristillisyyteen ja suomalaiseen elämänmuotoon on aina kuulunut reagoiminen toisen ihmisen hätään.
Piispojen mukaan seurakuntien olisi nyt syytä olla yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja paikalliseen Suomen Punaiseen Ristiin ja ottaa selvää, mitä yhdessä on mahdollista tehdä.