Rippikoulussa ja seurakuntien nuorisotyössä ahkerasti käytetty laulukirja lienee Suomen nuorison suosituin laulukirja. Sen klassikkolaulut ovat tuttuja suurelle enemmistölle suomalaisista.
Varovasti arvioiden 50 vuoden varrella ainakin 2,5 miljoonaa suomalaista nuorta on laulanut veisukirjan lauluja rippikoulussa ja muuallakin, johtaja Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta arvioi.
”Konsertissa on aito ripaus nostalgiaa, ja samalla katsomme rohkeasti tulevaan. Konsertti on myös yhteislaulutilaisuus, jossa julkistetaan uusi laitos tästä legendaarisesta punaisesta laulukirjasta. Mielestäni veisukirja on nuoren ihmisen katekismus, se kertoo elämän isoista kysymyksistä nuorten kielellä ja siten, että myös nuoruuden monenlaiset tunteet tulevat aidosti tulkituiksi. Musiikki jatkaa vielä siitäkin, mihin sanat eivät riitä”, Kokkonen pohtii.
Veisukirjan uuden painoksen lauluista puolet on uusia
Veisukirjan uuden painoksen toimittanut muusikko Tommi Kalenius kertoo, että yhteiskunnan ja kirkon murros heijastuu veisukirjaan. Veisukirjassa on kaikkiaan noin 130 laulua, joista puolet on uusia ja puolet vanhoja klassikkobiisejä.
”Veisukirjassa on pop-hittejä, jotka monet tuntevat jo radiosta, esimerkiksi Happoradiolta, Mariskalta ja Jukka Pojalta. Perinteisempää hengellistä musiikkia uusista kappaleista edustavat rukous- ja ylistyslaulut”, Kalenius kertoo.
Hän valottaa, että seurakunnan nuorisotyöntekijät auttoivat paikallistamaan nuoria kykyjä, jotka lähettivät lauluja toimituskunnan kuultaviksi. Uusien laulujen tekijöinä on myös ammattimuusikoita.
Vanhat klassikkobiisit puolestaan valittiin seurakuntiin lähteneen kyselytutkimuksen perusteella.
Uudessa painoksessa on lauluja Juha Tapiolta, Edu Kettuselta ja Samuli Putrolta. Jaakko Löytty on tehnyt laulun ”Koska sinä alat vihertää” eli uusissa lauluissa heijastuvat ilmastokysymys ja muut aikamme suuret teemat.
”Olen aika varma, että nyt ensi kertaa tässä kokoelmassa julkaistavat Happoradion hitit Pelastaja ja Puhu äänellä jonka kuulen (Aki Haapasalo ja Aki Tykki) saavuttavat suuren suosion ja ovat nuoren seurakunnan klassikkoja jo syntyessään”, Kokkonen sanoo.
Veisukirjan Instagram-tilillä (@veisukirja) julkaistaan toukokuussa kaikista kirjan lauluista minuutin mittaiset kuvatut ja soitetut livevideot, joiden mukana biisejä voi laulaa ja harjoitella.
Kirkon viestintä