Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

50-vuotias Uusi Tie juhli Helsingissä

 

Päivi Räsänen onnittelee Uuden Tien hallituksen puheenjohtaja Tuomo Heikkilää. Kuvassa myös Vuokko Vänskä ja Leif Nummela. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Uusi Tie -lehteä juhlittiin eilen Helsingissä kutsuvierastilaisuudessa, johon osallistui eri kristillisten medioiden edustajia ja lehden syntyyn vuonna 1964 vaikuttaneita henkilöitä. Juhlassa puhuivat Uuden Tien työntekijöiden lisäksi sisäministeri Päivi Räsänen ja teologi ja journalisti Stig Kankkonen.

Lehden pitkäaikainen lukija, sisäministeri Päivi Räsänen toi valtioneuvoston ja oman henkilökohtaisen tervehdyksen juhlaan.

– Uusi Tie -lehdessä otetaan rohkeasti kantaa hengellisiin, kirkollisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin. Yhtiön kirjakustannus on nostanut esille sellaisia aiheita, jotka eivät silitä yhteiskunnan eetosta myötäkarvaan. Uutta Tietä tarvitaan aikana, kun yhteiskunta on irtautunut kristillistä juuristaan, Räsänen sanoi puheessaan.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Sanan- ja uskonnonvapaus kapenee, jos sitä ei käytä. Mitä enemmän kipeistä ja ajankohtaisista kysymyksistä vaietaan, sitä voimakkaammaksi tulee niiden torjunta. Se on kuin latu, joka hautautuu lumisateeseen, jos ladulla ei ole tarpeeksi hiihtäjiä. Uusi Tie on käyttänyt tätä sanan- ja uskonnonvapautta ja toimittanut edellähiihtäjän virkaa. Haluan antaa Uudelle Tielle tästä henkilökohtaisen kiitoksen, Räsänen sanoi.

Teologian maisteri ja kirkolliskokousedustaja Stig Kankkonen puhui juhlaesitelmässä kristillisen median tehtävästä. Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittajana ja Kyrkpressenin päätoimittajana toiminut Kankkonen kehotti kristittyjä toimittajia toimimaan Raamattu toisessa ja journalistin eettiset ohjeet toisessa kädessä.

Juhlassa kukitettiin Uuden Tien perustamiseen vaikuttaneet keskeiset hahmot Kari Törmä, Arvo Silventoinen, Olavi Peltola, Hannu Väliaho, Per-Olof Malk ja Miika Peuhkuri. Lisäksi kukitettiin Uuden Tien pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Timo Rämä sekä edellinen päätoimittaja Seppo Väisänen.

Lehden perustivat joukko viidesläisen herätysliikkeen vaikuttajia, joukossa kouluneuvos Martti E. Miettinen. Lehden perustajat olivat huolissaan kirkon tilasta ja yhteiskunnassa vaikuttavasta kristillisten arvojen polkemisesta. 29.10.1964 julkaistun näytenumeron painosmäärä oli 60 000.

Uusi Tie -lehti tunnetaan sen suorista kannanotoista liittyen kirkkoon ja yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Se on puolustanut myös vainottuja kristittyjä. Syyskuussa 1970 lehti teki poliittisesti epäkorrektin teon kutsuessaan romanialaisen pastorin, Richard Wurmbrandin Suomeen. Uskonsa tähden vainottu pappi puhui Helsingin jäähallissa 9000 kuulijalle. Kokouksen turvatoimet olivat poliittisista syistä äärimmilleen viritetyt. Kustannus Oy Uusi Tie julkaisi myös hänen kirjansa ”Kristus rautaesiripun takana”.

Vuonna 1967 syntyneestä Kansanlähetyksestä tuli lehden pääasiallinen taustajärjestö.

Uusi Tie -lehden lisäksi Kustannus Oy Uusi Tie kustantaa Joulun aika -lehteä sekä lapsille Donkki-lehteä. Kustantajalla on myös kirjatuotantoa, joka on viime aikoina painottunut kristinuskoa ja Raamatun totuutta puolustaviin teoksiin.

UUTISTA KORJATTU 31.10. KLO 8.30: Kukitetuista Timo Rämä ja Seppo Väisänen eivät olleet mukana perustamassa lehteä, vaikka näin uutisessa alun perin kerrottiin.

 
artikkelibanneri Uusi Tie