Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

70 vuotta Ihmisoikeuksien yleismaailmallisesta julistuksesta – ihmisoikeuksia laiminlyödään ja rikotaan kaikkialla maailmassa

 

Kuva: Open Doors International

Maanantaina 10.12.2018 vietettiin YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 70-vuotisjuhlapäivää. Uskonnonvapautta puolustava järjestö Alliance Defending Freedom (ADF) ajaa uudelleensitoutumista julistuksen perusperiaatteisiin.

ADF ajattelee, että näistä oikeuksista tärkein on uskonnon ja uskon vapaus sekä siihen liittyvä mielipiteen ilmaisemisen, kokoontumisen ja järjestäytymisen vapaus. ADF:n mukaan näitä rikotaan kaikkialla maailmassa ja miljoonien ihmisten vapautta rajoitetaan. Miljoonat kokevat väkivaltaa ja kuolevat uskontonsa tai omantuntonsa takia. Toiset puolestaan eivät pysty vapaasti harjoittamaan uskontoaan tai omantunnonvapauttaan. Ihmisoikeusprojekti asetetaan täten kyseenalaiseksi.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 18:nnen artiklan mukaan jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen. Julistaminen voi tapahtua opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja julkisesti tai yksityisesti, yksin tai yhdessä toisten kanssa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Kuitenkin, tänä päivänä 13 maata 48:sta ihmisoikeuksien julistuksen alkuperäisestä allekirjoittajamaasta löytyy Open Doors Internationalin vuoden 2018 World Watch -listalta. Listaan on koottu 50 sellaista maata, joissa on vaikeinta elää kristittynä. Listalta löytyvät seuraavat ihmisoikeuksien julistuksen allekirjoittajamaista: Afganistan (toisena listalla), Pakistan (5.), Irak (8.), Iran (10.), Intia (11.), Syyria (15.), Egypti (17.), Myanmar (24.), Etiopia (29.), Turkki (31.), Meksiko (39.), Kiina (43.) ja Kolumbia (49.).

”On paljon tehtävää, että saisimme nämä oikeudet suojatuksi ja että saisimme – ihmisoikeuksien julkistuksen johdannon mukaisesti – varmistettua oikeuksien koskevan ´koko ihmisperheen jäseniä´. Emme saa tukea toimia, jotka vievät pohjaa ihmisoikeuksilta. Pikemminkin meidän täytyy tulla yhteen kansainvälisenä yhteisönä ja tehdä väsymättä työtä jokaisen ihmisoikeuksien loukkauksista kärsivän veljemme ja sisaremme puolesta”, sanoo ADF:n puheenjohtaja ja CEO Michael Farris.

”Suuria ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu edelleen. 70 vuoden päästä ihmiset muodostavat mielipiteitään siitä, kuinka olemme hoitaneet julistuksen säätäjien perintöä, sanoo Mary Ann Glendon, Harwardin yliopiston professori. ”He arvioivat, kasvatimmeko vai haaskasimmeko sitä perintöä, jonka meille antoivat Eleanor Roosevelt, Charles Malik, Peng-chun Chang, René Cassin sekä kaikki miehet ja naiset, jotka ponnistelivat julistuksen eteen. Kuinka selviämme tästä työstä?”

Lähde

Tutustu lisää esimerkiksi Afganistanin tilanteeseen.

 
Lahjoita A