Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

8 vinkkiä kuinka elää nykyajassa niin, että lapsi voi selviytyä uskossa

 

– Kristityt perheet ovat vähemmistössä ja olemme ajassamme toisinajattelijoita, kuin Nooan perhe, Saara Kinnunen haastoi verkkotapahtumassa. Kuva: Saija Tiilikainen.

Olennaista ei ole se, mitä opetamme lapsille vaan se, mitä olemme.

Jumalan kunnioittamisella ei ole ympäröivän kulttuurin tukea entisaikojen tapaan. Tämän vuoksi perheistä on tullut yhä keskeisempiä lasten ja nuorten uskon vahvistamisessa.  Näin totesi sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja tietokirjailija Saara Kinnunen Areopagos-tapahtumassa pitämässään alustuksessa.

– Tehtävämme on antaa kompassi, jolla lapsi voi navigoida hämmentävän maailman keskellä, hän avasi.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Olennaista ei ole se, mitä opetamme lapsille. Sen sijaan Kinnunen rohkaisee vanhempia mallintamiseen. Kun vanhempi itse elää läheisessä suhteessa Jeesuksen kanssa, lapsi hengittää sitä. Tärkeämpää onkin se, mitä vanhemmat ovat, ei se mitä he sanovat.

– Tämä on meille kipeä ja kilvoittelun paikka. Kannattaakin kysyä: Millaista on elää tässä perheessä? Millainen on tämän kodin ilmapiiri?

Kinnunen on havainnut tutkimuskeskus Barna Researchin painottavan vanhoja perusasioita, lasten ja nuorten hengellisen identiteetin vahvistumisessa. Näistä aineksista Saara Kinnunen kokosi vinkkilistan vanhemmille:

Suhde
Luo lapseen sellainen suhde, joka auttaa häntä kukoistamaan. Tämä tukee itsetuntoa, jonka perusta lasketaan lapsuudessa. Vahva itsetunto tukee myös kristityn identiteettiä ja lapsi uskaltaa olla toisinajattelija. Jumala on suhteitten Jumala. Jo Kolminaisuudessa kolme persoonaa on vuorovaikutuksessa keskenään ja tähän vuorovaikutukseen Jumala kutsuu myös ihmisen.

Osoita että välität
Välittämisen synonyymi on yhdessä vietetty aika. Se kertoo: viihdyn kanssasi. Uskonsa murrosiän kuohuissa säilyttäneillä nuorilla on yksi yhdistävä piirre. Heidän kodeissaan on huolehtiva ilmapiiri ja yhdessä tekemisen henki.

Keskustele
Keskusteluaika on perheissä kortilla, kun huomiosta kilpailee moni asia. Tutkimusten mukaan suomalaisperheissä vanhemmat keskustelevat lastensa kanssa vain muutaman minuutin päivässä.  Identiteetti vahvistuu keskustelevassa ja asioita pohtivassa ilmapiirissä, mutta kouluterveyskysely paljastaa, että yli puolet nuorista ei tiedä, mitä heidän vanhempansa ajattelevat vaikkapa päihteiden käytöstä. On tärkeää, että lapset tietävät mitä vanhemmat ajattelevat, koska siltä pohjalta he tekevät omat johtopäätöksensä. Mitä he valitsevat, siihen vaikuttaa suhde.

Haasta lapsi kasvamaan
Näe lapsen potentiaali ja aseta hänelle rimoja niin, että lapsi ylittää ne. Tämä vahvistaa häntä. Muista myös kasvattaa lasta vastuun kantamiseen.

Ole minulle tukena
Tehtävämme on olla lapsen ja nuoren rinnalla vaikeuksissa ja osoittaa, että hän ei jää yksin. Yhdessä jaettuina haasteelliset tilanteet auttavat lasta kasvamaan, kun lapsi saa kokemuksen: minä onnistuin. Samalla on tärkeää kasvattaa lasta ymmärtämään rajojen merkitystä. Elämässä on olemassa rajoja, velvollisuuksia ja kiellettyjä asioita. Tämän ymmärtäminen auttaa oivaltamaan rajojen tärkeyden myös Jumalan valtakunnassa.

Avarra lapsen maailmaa
Visioi tulevaisuutta lapsen kanssa. Kysele hänen haaveammattejaan ja tulevaisuuden unelmiaan.

Tue sukupolvien välisiä yhteyksiä
Antropologian tutkija Margred Mead on todennut, että länsimaisen yhteiskunnan suurin vamma on lasten ja nuorten vähäiset suhteet eri sukupolvien edustajiin. Mutta oppiminen ja kypsyminen tapahtuu aina vuorovaikutuksessa sukupolvien kesken, sen vuoksi tämä on keskeisen tärkeää. Viisas perhe käy sukulaisissa ja isovanhempien luona. Jos seurakunnassa on kaiken ikäisiä, jo pienet lapset katsovat varttuneempiaan, teini-ikäisiä.

Kasvata vastuuseen
Lapsen on tärkeää saada kokea, että häntä kuunnellaan ihan oikeasti. Erityisesti murrosikäiset testaavat vanhempiensa reaktioita. Kilahtamisen sijaan on toimivampaa kysyä lisää ja herättää keskustelua. Miksi ajattelet noin? Näissä tilanteissa nuoren henkinen kompassi voi vahvistua. Lapsuudessa vanhemmat valitsevat lapsen puolesta, mutta myöhemmin päätöksiä voidaan tehdä yhdessä ja näin lapsi oppii tekemään viisaita valintoja. Pian he ovat maailmassa, jossa heidän on tehtävä itse päätöksiä.

Jyväskylän kristillisellä koululla toteutetun Areopagos-tapahtuman teemana oli lapset, perheet ja lähetys ja tapahtuman järjestettiin yhteistyössä Lähetysyhdistyn Kylväjän, Jyväskylän seurakunnan ja Jyväskylän kristillisen koulun kanssa. Tapahtuman tallenteet ovat katsottavissa tapahtuman sivuilla.

 

 
Kylvaja artikkelibanneri