Kirkko ja kansalaisjärjestöt joutuvat nykyistä enemmän kilpailemaan yritysten kanssa sote-maakunnissa.
Sote-uudistuksen projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo Aamulehden haastattelussa, että järjestöjen ja kirkon roolia sotessa on pohdittu, mutta pohdintaa pitää vielä jatkaa.
Pöysti sanoo, että tulevaisuudessa kirkon diakoniatyön ja järjestöjen tuottaman sosiaalityön rahoitus tulee maakunnalta.
Kolmannella sektorilla pohditaan, tuleeko esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujien sekä vanhusten tukiasumisesta kilpailun kasvaessa bisneshenkisempää, kun järjestöt ja kirkko ovat järjestäneet sitä nyt enemmän humaanilta pohjalta.
– Ainahan riski on olemassa. Se riippuu maakuntapäättäjistä, lähtevätkö he liikkeelle kovin bisneshenkisesti. Koska asumispalveluihin pitää hakea sekä laatu- että edullisuuskriteereillä, uskoisin että järjestökenttä ja kirkko ovat innokkaita jatkamaan ja heidän hyvät toimintamuotonsa voivat kehittyä, Pöysti sanoo.
Osuus, joka nykyisin menee kunnilta järjestöille, budjetoidaan maakunnille. Rahoituksen tason järjestöille pitäisi säilyä.
– Lisäksi on linjattu, että tulee konseptikilpailutuksia. Palvelujen uudistamiseen pitää suunnata tietty rahoitus, josta maakuntavaltuustot päättävät.
– Siitä tulee merkittävä rahoituslähde järjestöille ja kirkolle, koska niillä on ollut vahvasti uusia avauksia kehittävä rooli.
Tuomas Pöysti on nimetty sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen ja itsehallintoalueiden perustamisen sekä aluehallintouudistuksen valmistelun projektijohtajaksi ajalle 1.10.2015-31.9.2017.
Toimittaja Hannamari Ahosen juttu julkaistiin tiistain 26.7. Aamulehdessä.