Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Afganistan: yhdessä vuodessa 20 vuotta taaksepäin?

 
Afganistanilaiset miehet, nuori ja vanha, ooppiumipellon laidalla.

Paikallisen kumppanin Hana Nasrin mukaan huumeriippuvuus ja siihen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti Talebanin valtaannousun jälkeen. Kuvituskuva.

Mitä tapahtui Talebanin vakuutuksille, kun se väitti olevansa edeltäjiään maltillisempi? Pelkäsivätkö afganistanilaiset turhaan? Katsaus viime vuoteen kertoo, missä määrin heidän painajaisensa on toteutunut.

Maailma katseli kauhuissaan elokuussa 2021 televisioruuduille ilmestyviä kuvia: afganistanilaisten pelon ja pakokauhun täyttämiä kasvoja painautuneina Kabulin lentokentän verkkoaitaa vasten, ihmisiä kauhuissaan 20 vuoden takaisen ankaran hallintojärjestelmän palaamisesta, ihmisiä pelkäämässä kostoa tehtyään yhteistyötä länsimaiden tukeman liiton kanssa, ihmisiä pakenemassa niin epätoivoisesti, että sadat vaaransivat henkensä roikkuessaan lentoon lähtevissä koneissa.

BBC:n toukokuisen uutisraportin mukaan Taleban näytti valtaan päästyään aluksi omaksuvan hieman joustavamman asenteen kuin monet olivat pelänneet ja pidättäytyi säätämästä uusia lakeja ohjaamaan yhteiskunnan toimintaa. Keväällä asenne alkoi kuitenkin selvästi koventua.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Kahlehditut naiset

Naisten asioita käsittelevän ministeriön sulkeminen vain kuukausi vallanvaihdon jälkeen oli osoitus paluusta naisten tylyyn kohteluun, joka oli kuulunut Talebanin valta-aikaan vuosina 1996–2001. Nopeasti kävi selväksi, että sitä edistystä, jota naisten vapaudessa ja mahdollisuuksissa oli tapahtunut viimeisten 20 vuoden aikana, oltiin mitätöimässä.

Hunnutettu afgaaninainen sinisessä burkassa katsoo eteenpäin.
Kaikki poikkeamiset säädetystä käyttäytymisestä katsotaan Talebanin tiukkojen ihanteiden pettämiseksi ja sen takia rangaistavaksi määräysten rikkomiseksi.

Vaikka Talebanin virkamiehet ovat esittäneet, että naisten annettaisiin opiskella ja tehdä työtä, lupauksen toteutumista estää ehto, että “se tapahtuu ryhmän uskonnollisen lain tulkinnan mukaan”. Taleban käskee muita kuin terveydenhuollossa työskenteleviä naisia pysymään kotona, kunnes sillä on toimiva järjestelmä, joka “huolehtii naisten turvallisuudesta”.

Miehetkään eivät välty tarkkailulta – jopa parran pituus on säädetty.

Talebanin täyskäännös, joka esti tyttöjä palaamasta kouluun lukuvuoden alussa maaliskuussa, osoittaa, että se ei ole halukas sitoutumaan yläkouluikäisten tyttöjen koulutuksen edistämiseen. Koulut on määrätty pysymään suljettuina, kunnes on tehty “kattava suunnitelma, joka on šaria-lain ja afgaanikulttuurin mukainen”.

Viisi kuukautta on kulunut, mutta näennäisen helposti käsiteltävä asia eli šarian mukainen pään peittäminen on ratkaisematta, ja yksimielisyyden saavuttaminen tyttöjen koulupuvusta pitää useimpien yläkoulujen ja lukioiden ovet tiukasti kiinni.

Monet afgaanit käyttävät huumeita eräänlaisena itsehoitona elämän vaikeuksien keskellä.

Uudelleen perustettu paheen eston ja siveyden edistämisen ministeriö on kaiku menneisyydestä. Se kertoo Talebanin halusta vahvistaa islamilaisempaa identiteettiä, joka sopii sen ankaraan tulkintaan šaria-laista. Vaikka monet säännöistä kohdistuvat erityisesti naisiin, miehetkään eivät välty tarkkailulta – jopa parran pituus on säädetty.

Painostusta vähemmistöuskonnoille

Vaikka Talebanin asenne naisia kohtaan kertoo sen vallankäytöstä, vieläkin huolestuttavampaa on se painostus, joka kohdistuu kehen tahansa, joka ei mukaudu islaminuskoon. Talebanin pyrkimys islamin ”puhtaimpaan” muotoon (mitä šaria edustaa) ei ole jättänyt minkäänlaista tilaa kristityille (tai muille uskonnollisille vähemmistöille) Afganistanissa.

Ooppiumipelto kukkiiAfganistan on ollut pitkään maailman suurin huumeiden tuottaja. Vaikka kovaan linjaan huumekasvien viljelyä vastaan sitouduttaisiin, kestää erittäin kauan kääntää kasvavan huumeongelman suunta.

Saadakseen kansainvälistä uskottavuutta ja hyväksyntää nykyinen hallitus on innokas esittäytymään suvaitsevana vähemmistöuskontoja kohtaan. Todellisuus on kuitenkin se, että kristityt elävät edelleen peläten hirveitä seurauksia, jos heidän uskonsa paljastuu.

Taleban näytti hakevan kansainvälistä suosiota kieltämällä huumekasvien viljelyn Afganistanissa.

Alueella oleva kumppanimme Hana Nasri* kertoi aiemmin, miten mestaukset ja julkiset teloitukset olivat yleinen käytäntö Talebanin ollessa vallassa 1996–2001.

Kristityt pelkäävät yhä, että sama voi toistua. Heillä on kaksi karua vaihtoehtoa: paeta maasta tai elää piilossa peläten paljastumista ja tapetuksi tulemista.

Huumeviljely rahoittamassa hallintoa

Kansainvälinen tunnustus näyttää olevan tärkeää Afganistanin islamilaiselle emiraatille, mitä monet julkiset poliittiset lausunnot heijastavat. Huhtikuussa 2022 Taleban näytti hakevan kansainvälistä suosiota kieltämällä huumekasvien viljelyn Afganistanissa. Koska vallanpitäjien on sanottu voivan kiittää omasta olemassaolostaan suureksi osaksi juuri oopiumikaupasta saatuja tuloja, kiellon soveltamisen laajuus voi näyttää, miten paljon he haluavat mukautua kansainväliseen ajattelutapaan.

Paikallisen kumppanin Hana Nasrin mukaan huumeriippuvuus ja siihen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti Talebanin valtaantulon jälkeen. Monet afgaanit käyttävät huumeita eräänlaisena itsehoitona elämän vaikeuksien keskellä.

Kivun helpottamisen sijaan huumeiden käyttö tuo kuitenkin vielä suurempaa kärsimystä. Se aiheuttaa sosiaalisia ja terveysongelmia, rikollisuutta, onnettomuuksia ja työtehon vähenemistä.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Afganistanissa.

 
Lahjoita A