Heinäkuussa 2014 kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin Afganistanissa. Nyt toisesta heistä, Seija Järvenpäästä, julkaistaan muistelmateos. Kirjan tekijä, Jukka Sariola, on koonnut muistonsa ja tuntonsa Seijasta yksiin kansiin.
Ystäväni Seija – kutsumuksena Afganistan -kirjassa Sariola kertoo erityisestä ystävyydestään sitkeän naisen kanssa. Tapahtumat etenevät vuosikymmenten takaa aina Seijan elämän viimeisiin hetkiin.
-Kirja painottuu Seijan elämäntapahtumiin, lapsuudestakin on jotain. Ystävyyspuoli on kuitenkin hyvin voimakkaasti mukana. Miltä tuntui, kun ystävä on tuhansien kilometrien päässä. Kirjassa on monta eri tasoa. Seijan elämä, ystävyyden kuvaus, avustustyö kutsumustyönä, Sariola kertoo.
Kirjan materiaalina on Sariolan muistojen lisäksi yli 600 sähköpostiviestiä käsittävä kirjeenvaihto sekä Seijan vuosien varrella tukirenkaalleen lähettämät rukouskirjeet.
Matka yhden ihmisen elämäntarinaan
Idea kirjasta syntyi Seijan muistotilaisuudessa, jossa ystävä tuli sanomaan Sariolalle, että Seijasta tulisi kirjoittaa kirja. Ajatus johti syksyn kestäneeseen pohdintaan siitä, olisiko tämä hyvä idea. Kun Uusi Tie -kustantamossakin innostuttiin ideasta, oli Sariolan järjestettävä kalenterinsa uusiksi.
-Tiesin, että ellen luovu isosta osasta luottamustehtäviä, en pysty tekemään kirjaa. Minulla oli mahdollisuus jättäytyä pois tammikuun alussa monista näistä, niin aloin silloin tosissaan työstämään kirjaa. Enkä ole katunut.
Uuden Tien kustannuspäällikkö Päivi Häkkiselle kirjaprojekti on yksi mielenkiintoisimpia hankkeita missä hän on saanut olla mukana.
-Tämä on ollut matka yhden ihmisen elämäntarinaan. Jukka Sariolan kyky kertoa tuokiokuvien kautta rakkaasta ystävästään on koskettava. Sariola ei ole myöskään pelännyt ottaa lähikuvia, Häkkinen toteaa.
Sariolan sanoin, Seija ei ollut uhkarohkea sankaripyhimys vaan omat lahjansa lähimmäisten käyttöön antanut tavallinen ihminen.
Jukka Sariola sairastaa harvinaista lihasten rakenteeseen vaikuttavaa synnynnäistä sairautta, minkä vuoksi hän jo nuorena sai pyörätuolin ja myöhemmin hengityskoneen. Pitkään Seinäjoella vaikuttanut Sariola asuu nykyään Helsingissä omassa asunnossaan ympärivuorokautisen avustajaringin avulla. Sariola toimii aktiivisesti niin vammaisjärjestökentässä kuin kirkollisella puolellakin.