Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Agricola-kävely Pernajasta Turkuun alkaa 4.4.

 
Agricola-kävely Pernajasta Turkuun

Toista kertaa käveltävä Agricola-kävely kuljettaa reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan reittiä Pernajasta Turkuun. Pyhiinvaellustapahtumat muistuttavat lukutaidon arvosta.

Agricola-kävely on noin 330 kilometrin taival reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Ensimmäinen Agricola-kävely toteutettiin vuonna 2019. Kävelyn idean isä on laulaja Hannu Holma, joka halusi tehdä kävelyharrastuksensa avulla hyvää. Pipliaseuran kanssa yhteistyössä toteutettu Agricola-kävely levitti tietoa lukutaidon merkityksestä, ja se päättyi viime lokakuussa Turun tuomiokirkkoon.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Kävely on monelle sopiva helppo ja edullinen laji. Ihminen voi paremmin jo parikymmenminuuttisen ulkoilun jälkeen, ihan tutkitustikin, Hannu Holma kertoo.

Tämän vuoden Agricola-kävelyn taivalta taitetaan ajalla 4.4.–20.9.

Agricola-kävely kehittyy pyhiinvaelluksen suuntaan

– ­­Pitkän kävelylenkin ja pyhiinvaelluksen erottaa toisistaan se, että pyhiinvaellukselle lähdetään rukoillen. Matkan varrelle voi ottaa mukaan jonkun pienen ajatuksen, vaikka raamatunlauseen, jonka antaa kävelyn tahdissa painua syvemmälle mieleen, summaa Pipliaseurassa Agricola-kävelyä koordinoiva Hanna Hokkanen.

Pyhiinvaellus on kokonaisvaltaista jumalanpalvelusta: se hoitaa niin kehoa, mieltä kuin henkeäkin. Ihmiskeho on Pyhän Hengen temppeli, ja kävely auttaa pitämään siitä huolta. Rukous, mietiskely ja matkakumppanien kanssa käydyt keskustelut tarjoavat puolestaan hengellistä ravintoa.

Agricola-kävelyn taipaleille on valmistettu mietiskelykortit, jotka johdattelevat kulkijat rukouksen ja raamatunkohdan avulla taipaleen teemaan, seitsemään pyhiinvaelluksen ydintermiin. Raamatunkohdat noudattavat UT2020-käännöstä, joka julkaistaan tämän vuoden lokakuussa, ja ovat tässä vaiheessa kääntäjien ehdotuksia. Vaeltajat pääsevätkin ensimmäisten joukossa tutustumaan tuoreeseen Uuden testamentin käännökseen.

Agricola-kävelyn reitti noudattaa Kuninkaantietä

Agricola-kävely kulkee kivikirkolta kivikirkolle, historiallista Kuninkaantietä mukaillen. Matkan varrella tulee vastaan vanhaa ja idyllistä teollisuusmaisemaa, maaseutua ja Etelä-Suomen asutuskeskuksia. Kävelyn päivämatkat ovat pituudeltaan noin 20–30 kilometrin mittaisia. Matkaa tehdään siis koko päivän, ja taukoja pidetään tarpeen mukaan.

Ilmoittaudu mukaan

Agricola-kävely on osallistujalle ilmainen. Osallistujat huolehtivat pääosin itse kuljetuksistaan, majoituksestaan ja ruokailuistaan. Kävelyn taipaleille kannattaa ilmoittautua, jotta saa tarkempaa tietoa kävelypäivän kulusta ja vinkkejä valmistautumiseen. Mukaan voi tulla koko matkaksi, tai valita vain itselleen parhaiten sopivat etapit.

– Ennakkoon ilmoittautuneiden kesken on helpompi järjestellä yhteiskyytejä ja tarvittaessa yhteisiä, edullisia majoituspaikkoja, Hokkanen vinkkaa.

Kävely muistuttaa lukutaidon merkityksestä

Agricolan reitin kulkeminen muistuttaa lukutaidon merkityksestä. Meille Suomessa lukutaito on itsestäänselvyys, mutta maailmassa on vielä 750 miljoonaa lukutaidotonta. Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan viidessä Afrikan maassa.

Agricola-kävelyn osallistujat voivat halutessaan tehdä kävelemiään kilometrejä vastaavan lahjoituksen lukutaitotyön hyväksi tai kerätä sponsoreita lahjoittamaan kävelyynsä.

Lue lisää:

Teemasivusto agricola.fi uudistui. Sieltä löytyvät Agricola-kävelyn lisäksi keväisen Agricola-leivoksen resepti perinteisenä ja vegaanisena. www.agricola.fi

 
Pipliaseura artikkeliban. 28.8.-