Agricolan päivää vietetään 9.4. Agricola-leivos on lukutaitotyön symboli, joka muistuttaa suomalaisia maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä.
Agricolan päivää eli suomen kielen päivää juhlitaan 9.4. Mikael Agricolan ensimmäinen raamatunsuomennos loi suomen kirjakielen ja sitä kautta luotiin pohja myös suomenkieliselle kirjallisuudelle, koulutukselle ja sivistykselle. Päivää on sopiva juhlistaa Agricola-leivoksella, joka on lukutaidon symboli.
Suomen kieli vakiintui raamatunkäännöksen myötä ja suomalaiset saavat nykyään käydä koulua suomeksi, myös tytöt. Agricolan oma sisko ei päässyt kouluun. Edelleenkin on maailmalla yleistä, että mikäli perheellä ei ole varaa lähettää kaikkia lapsia kouluun, tytöt jäävät vaille koulutusta. Nykyäänkin maailman 800 miljoonasta lukutaidottomasta suurin osa on naisia.
Agricolan työ jatkuu edelleen. Ensimmäinen raamatunkäännös vähemmistökielelle on usein myös ensimmäinen kirjallinen tuote. Piplia tekee töitä vähemmistökielten parissa luoden kirjakieliä ja mahdollisuuksia opiskeluun omalla kielellä. Piplian lukutaitoluokissa 20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan.
Lukutaito luo työtä Namibiassa
Jopa 90 % dhimbankielisistä namibialaisista on lukutaidottomia. Karjan kasvatus muuttuneessa ilmastossa ei enää tuo leipää pöytään, ja dhimbat joutuvat nyt etsimään töitä kodin ulkopuolelta. Työtä on vaikeaa saada, kun ei osaa lukea. Tiekyltit, tekstiviestit, työsopimukset ja henkilöllisyystodistukset jäävät lukutaidottomalta lukematta, samoin kaikki numerot.
Pipliaseuran lukutaitokurssilla dhimbat oppivat lukemaan ensimmäistä kertaa omalla kielellään. Dhimban kieli on yksi kuudesta vähemmistökielestä, jonka parissa Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma toimii.
– Kasvoin tässä kylässä, kaukana kouluista. Siksi en oppinut lapsena lukemaan. Toivon, että lukemaan oppiminen toisi minulle töitä, kertoo Kaveukamba, lukutaito-oppilas ja kuuden lapsen äiti, Etotosta.
Työn lisäksi dhimboja kannustaa lukemaan se, että he voivat lukea Raamattua itse sen sijaan, että kuulisivat siitä muilta. Uusi testamentti valmistui dhimbaksi noin kymmenen vuotta sitten, ja samalla syntyi myös kirjoitettu dhimban kieli ja mahdollisuus omakieliseen opetukseen.
Agricola-leivos juhlistaa suomen kielen päivää
Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina ja muistuttaa niistä lähes 800 miljoonasta aikuisesta, joilla ei lukutaitoa vielä ole.
Leivoksesta löytyy perinteinen, vegaaninen ja helppo versio. Katso reseptit: www.agricola.fi