Kevään ylioppilaskirjoitusten kirjalliset kokeet alkoivat tämän viikon maanantaina, äidinkielen esseekokeella. Kokeen teemat olivat ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä: köyhyys, muukalaisviha ja median toiminta.
Tänä vuonna esseekokeen yhteiskunnallisina aiheina olivat köyhyys nykypäivänä, isänmaallisuus ja muukalaisviha sekä median toiminta uhkakuvien esittäjänä.
Jyväskylän yliopiston suomen kielen professori Minna-Riitta Luukka hämmästelee Ylelle vuosi sitten laadittujen kysymysten osumista tähän päivään.
– Pitää yrittää löytää sellaisia pidemmän kaaren ajankohtaisteemoja. Ihmiset ovat joskus ihmeissään, kuinka te osasitte valita juuri näin ajankohtaisen teeman. Sitten vain onnittelemme itseämme, että olimme vuotta ennen kauaskatsoisia. Minusta tämän vuoden koe on aika hyvä.
Raskaampaa ja kevyempää pohdintaa
Tehtävien teemoissa on aina mukana jokin uskontoon, taide-elämykseen kuten kuvataiteeseen tai musiikkiin liittyvä yleissivistävä kysymys, sekä kaunokirjallisuuteen ja urheiluun liittyvä tehtävä.
Luukka kertoo tehtävissä olevan aina vakavampia ja kevyempiä aiheita.
Kevyempää osiota edustavat tänä vuonna tehtävät ”Mikä vitseissä naurattaa?” tai ”Mitä hakukoneiden suosituimmat hakusanat kertovat ajastamme?”
Raskaampaa pohdintaa vaativat tehtävät ”Eri uskonnoista koostettavasta omasta uskonnosta” tai ”Ihmisten ja eläinten suhde Per Maningin valokuvissa?”
– Aiheiden pitää olla monipuolisia. Mahdollisimman monelle tulisi löytyä puhutteleva aihe, josta hänellä on pohjatietoa tai aineistot innostaisivat kirjoittamaan. Esseekokeen ideahan on pohtiva kirjoittaminen, joten on laitettava sellaisia aiheita, joita voi aidosti pohdiskella, toteaa Luukka.
Lähde: Yle.fi
Kuva: Pixabay.com/StartupStockphotos