Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Äitiyspakkauksen avulla äiti- ja lapsikuolleisuus laskuun Afrikassa

 

Afrikan olosuhteisiin räätälöityjä äitiyspakkauksia jaetaan pilottivaiheessa 1000 kpl.

Luoteis-Keniassa käynnistyy tänä vuonna pilotti, jossa äitiyspakkauksen avulla kannustetaan maaseudun köyhiä äitejä raskauden ajan seurantaan ja synnyttämään klinikalla. Alkuvaiheessa jaetaan1000 äitiyspakkausta.

Äitiyspakkauksen tavoitteena on saada vanhemmat terveydenhuollon piiriin ja lapsi- ja äitiyskuolleisuus laskuun – aivan kuten aikoinaan Suomessa. Keniassa vastasyntyneiden kuolleisuus on korkea. Odottavista äideistä alle puolet saa säännöllistä neuvontaa raskauden aikana. Yli puolet lapsista syntyy ilman koulutetun avustajan läsnäoloa.
Keniassa toteutettavan pilottihankkeen yhteistyökumppanit ovat kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision sekä suomalainen sopimusvalmistaja Logonet Oy, joka on toimittanut tuotteita myös Suomessa jaettavaan äitiyspakkaukseen.
Finnish Baby Aid Kit -pakkaus on räätälöity Afrikan olosuhteisiin. Kymmenien tarvikkeiden joukossa on kantoliina, moskiittoverkolla suojattu makuualusta ja taskulamppu. Pakkauksesta löytyy myös tuttuja tuotteita kuten vauvapyyhe, kosteussuoja ja vaatteita. Lisäksi pakkauksessa on synnytyksessä tarvittavia steriloituja välineitä.
– Pakkaus on suunniteltu yhteistyössä kenialaisten äitien sekä viranomaisten, järjestöjen ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa, kertoo Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.
Projektin tavoitteena on tutkia äitiyspakkauksen vaikuttavuutta; kannustaako pakkaus vanhemmat neuvolatoiminnan piiriin ja lisääntyykö terveysasemilla synnyttävien määrä. Alkuvaiheessa Logonet toimittaa 1000 äitiyspakkausta. Osa niistä jaetaan Kakuman pakolaisleirille. Keniasta projektin on tarkoitus laajentua myös muihin kehitysmaihin.
Pilotti toteutetaan World Visionin kehitysohjelman alueella, missä asukkaat ovat pääosin paimentolaisia ja jäävät helposti perusterveydenhuollon ja raskauden seurannan ulkopuolelle.
– World Visionin työntekijät sekä järjestön kouluttamat terveysvapaaehtoiset tiedottavat pakkauksesta ja ohjaavat odottajia seurantaan ja turvalliseen synnytykseen. World Visionin asiantuntijat vastaavat myös pakkauksen vaikutusten seurannasta, kertoo Antturi.