Rajat on suljettu, osakkeet romahtavat, ihmisiä kehotetaan pysymään kotona ja kirkot kaikuvat tyhjyyttään.
Korona-viruksen vaikutukset tuntuvat yhä useammissa maissa ympäri maailmaa. Onko tilanne ainoastaan paha, vai voisiko siihen kätkeytyä siunaus?
Korona-virus kylvää tuhoa ja kuolemaa, eikä sitä itsessään voi kutsua siunaukseksi. Raamattu kuitenkin kehottaa meitä katsomaan planeettamme tapahtumia ”taivaallisten silmälasien” läpi, näkemään niin kuin Jumala näkee ja ajattelemaan hänen tahtonsa mukaisesti. Jumalalle tärkeintä on rakentaa valtakuntaansa maan päällä. Siksi Hän kaipaa, että avaudumme Hänen rakkaudelleen, otamme riskejä Hänen tähtensä ja välitämme toisistamme, erityisesti heikoista ja haavoittuvista lähimmäisistä.
Kriisi on lisännyt uskovien kaipuuta toistensa yhteyteen: rohkaisemaan ja saamaan rohkaisua
Yhteyttä eristyksessä
Pastori Huang Lei johtaa kirkkoa Kiinan Wuhanissa, paikassa, josta korona-epidemia lähti liikkeelle. Kriisi on pakottanut hänen kirkkonsa toimimaan uusin tavoin.
Pastori Lei kertoo seurakuntalaistensa kokoontuvan netin välityksellä ryhminä, joita on yli 50. Kun normaalioloissa kokoonnuttiin viikoittain, niin nyt 30 ryhmää on koolla joka päivä. Nettikokouksissa opiskellaan Raamattua, rukoillaan, ylistetään ja jaetaan Jumalan lapsen elämää. Pastorin mukaan erityisesti koteihinsa yksin jääneet, iäkkäät ja liikuntarajoitteiset seurakunnan jäsenet iloitsevat uudenlaisesta mahdollisuudesta kristittyjen yhteyteen.
Myös seurakunnan pastorit ja diakonit kokoontuvat netissä tiiviiseen tahtiin. He rukoilevat, jakavat informaatiota ja tekevät päätöksiä yhdessä. Pastori Lein mukaan kriisi on lähentänyt hengellisen työn tekijöitä toisiinsa. ”Haluamme olla yhteydessä koko Kiinan, emme ainoastaan Wuhanin pastoreiden kanssa.”
Koska kaikkia seurakuntalaisia ja perheitä ei ole mahdollista tavata henkilökohtaisesti, opettaminen ja saarnaaminen tapahtuu pastori Lein seurakunnassa porrastetusti. Pastorit jakavat sanaa yhdessä diakonien ja suurryhmien vetäjien kanssa. Kullakin suurryhmän vetäjällä taas on vastuullaan 3-5 pienryhmää ja niiden ohjaajien opetus ja hengellinen palveleminen. Pienryhmien ohjaajat sitten saarnaavat Jumalan sanaa ryhmänsä jäsenille ja opettavat heitä.
Yksi poikkeusoloissa toimiva työmuoto on videoiden levittäminen. Pastorien ja diakonien laatimia videosaarnoja julkaistaan muun muassa seurakunnan nettisivuilla ja kunkin työntekijän henkilökohtaisilla foorumeilla. Saarnat rohkaisevat ja lohduttavat uskovia veljiä ja sisaria kaikkialla Kiinassa. Pastori Lei kertoo saarnojen poikkeavan totutuista siten, että Raamattua ei opeteta jae jakeelta vaan teemoittain. Teemat nousevat kirkon tilanteesta ja kristittyjen tarpeista muuttuvien olosuhteiden keskellä.
Seurakuntansa rukouselämän pastori Lei kertoo aktivoituneen. Esimerkkeinä hän mainitsee joka-aamuiset, kahden tunnin mittaiset rukouskokoukset ja 24 tunnin rukouspaastot. Hänen mukaansa kriisi on kaiken kaikkiaan lisännyt uskovien kaipuuta toistensa yhteyteen: rohkaisemaan ja saamaan rohkaisua. ”Virus ei voi pysäyttää meitä,” pastori Lei iloitsee.
”Minun täytyy rakentaa itselleni selli”
”Jumalan kanssa täytyy kulkea kävelyvauhtia”
Ajattoman oppitunnin kristityn elämästä kriisin keskellä antaa myös kiinalainen evankelista Wang Ming-Dao. Hän eli vuosina 1900-1991 ja tuomittiin 60 vuoden iässä 23 vuodeksi vankeuteen. Open Doorsin työntekijä Ron tapasi Ming-Daon pari vuotta ennen hänen kuolemaansa.
Ron kertoo, kuinka evankelista kohta heidän tavattuaan kysyi häneltä: ”Nuori mies, millaista on sinun vaelluksesi Jumalan yhteydessä?” Ronin alettua luetella Raamatun lukemista, rukousta ja muita kristityn aktiviteetteja evankelista puuskahti: ”Väärä vastaus. Jumalan kanssa täytyy kulkea kävelyvauhtia.” – ”Suoraan sanoen en lainkaan ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti, ja kuittasin sanat vanhan miehen jaaritteluna,” Ron tunnustaa.
Ron myönsi evankelistalle suoraan, että hänen oli vaikea suhteuttaa tämän kokemuksia omiinsa; miten vuosikymmeniä vankeudessa viruneen miehen usko voisi toimia esimerkkinä vapaudessa eläneelle? Ron kertoo Ming-Daon vastanneen tähän kysymykseen sarjalla kysymyksiä: ”Kun palaat kotiin, niin kuinka monta kirjaa sinun on luettava ensi kuussa? Kuinka monta kirjettä sinun täytyy kirjoittaa? Kuinka monta artikkelia toimittaa? Kuinka monta saarnaa pitää?”
Ron kertoo alkaneensa panikoida noin 15 kysymyksen jälkeen: uuvuttava työmäärä odotti häntä! Sitten, hetken lamaantuneen hiljaisuuden jälkeen hänen tajunnassaan leimahti: ”Minun täytyy rakentaa itselleni selli.” Nyt oli löytynyt yhteinen sävel, ja Ming-Daon oli aika jakaa kokemaansa:
”Kun jouduin vankilaan, tunsin tuhoutuvani. Olin 60-vuotias ja täysissä voimissani. Olin tunnettu evankelista ja halusin tehdä ristiretkiä kaikkialle Kiinaan. Olin kirjailija ja halusin kirjoittaa lisää kirjoja. Mutta kaiken tämän sijaan istuin pimeässä tyrmässä. En voinut käyttää aikaani kirjoittamiseen, sillä minulle ei annettu kynää ja paperia. En voinut valmistaa saarnoja, koska Raamattuni oli otettu minulta. Ei ollut edes ketään, jolle olisin todistanut; vanginvartijakin vain työnsi ateriani luukusta sisään. Kaikki, mikä oli antanut merkityksen minulle kristittynä työntekijänä, oli otettu pois. Ei ollut mitään tekemistä.”
Ainut mitä Ming-Dao saattoi vankilassa tehdä, oli opetella tuntemaan Jumalaa paremmin – ilman Raamattua.
Kriisit haastavat muutokseen. Kun korona-virus sulkee meidät tilapäiseen selliinsä, käytetään sitä mahdollisuutena kasvaa lähemmäksi Jumalaa. Vietetään aikaa Herramme kanssa kuunnellen, mitä Hän haluaa meille sanoa ja katsoen, mitä näköaloja Hän meille avaa. Muistetaan, että sellin kattona on vain taivas. Ei anneta kriisin mennä hukkaan.
Vankilassa voi ainoastaan opetella tuntemaan Jumalaa – ilman Raamattua
Kiina
– Alue: Aasia
– Hallitusmuoto: kommunistisen puolueen johtama kansantasavalta
– Johtaja: presidentti Xi Jinping
– Väkiluku: 1,4 miljardia
– Kristittyjen määrä: 97,2 miljoonaa (Open Doorsin arvio)
– Pääuskonnot: agnostisismi 32%, buddhalaisuus 17%, kristinusko 7%, muut 31%
– WWL 2020: Sijalla 23, pisteitä 70/100
– WWL 2019: Sija 27
– Vainon pääsyyt: kommunistinen ja jälkikommunistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus
– Vainon taso: erittäin vakava
– Koronaviruspandemia alkoi joulukuussa 2019 kiinalaisesta Wuhanin kaupungista
Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.
Kuuntele Podcast Kiinasta
Katso myös video, joka kertoo Kiinan kristittyjen tilanteesta