Mittavat turvatoimet ja huoli aktivisteista leimaavat Israelin viisujärjestelyjä Tel Avivissa.
Kansankonflikti nousi viikko sitten isoksi uutiseksi Lähi-idässä. Islamilaiset ääriryhmät ampuivat Israeliin raketteja, joihin Israelin armeija vastasi ilmavoimien ja panssaritykkien tulituksella.
Raketti-iskuissa kuoli neljä israelilaista, Israelin vastaiskuissa kymmenkunta palestiinalaista.
Israelin toisiksi suurimmassa kaupungissa Tel Avivissa parhaillaan käynnissä olevien Eurovision laulukilpailujen turvatoimet ovat nousseet mittaviksi. Konfliktin jälkeen niitä on terävöitetty äärimmilleen.
Israelin yleisradioyhtiön Kanin mukaan turvallisuusjärjestelyihin menee kymmenen prosenttia tapahtuman budjetista.
– Israelissa pelätään, että miljoonia katsojia houkuttelevasta suorasta televisiolähetyksestä tulee näyttämö, jossa pyritään osoittamaan mieltä Palestiinan arabien puolesta, kertoo Radio Dein Lähi-idän kirjeenvaihtaja Heikki Kangas.
– Huoli on täällä se, että Israelia vastustavat aktivistit yrittävät häiritä show’ta viisuyleisön joukosta tai että joku esiintyvistä artisteista protestoi estradilla.
Euroviisuista tuli kansainvälisen boikottiliikkeen kohde, kun palestiinalaisjohtoinen BDS-kampanja esitti Israelin käyttävän laulukilpailuja miehityspolitiikkansa peittelyyn.
BDS-kampanja on kehottanut esiintyjiä ja televisioyhtiöitä vetäytymään kilpailusta. Näin kuitenkaan ei ole tehnyt yksikään viisuihin osallistuvista 42 maasta. BDS-ryhmään kuuluu Suomestakin useita järjestöjä.
Israel on muistuttanut, että BDS-kampanjan juuret ovat äärijärjestö Hamasissa, jonka muun muassa Euroopan unioni on määritellyt terroristijärjestöksi.
Puolentoistaviikon takaista Israeliin kohdistunutta raketti-iskua organisoi Hamas.
”Totuttelimme kodissamme toistuviin rakettihälytyksiin”
Heikki Kankaan mukaan nykyisen pattitilanteen juuret ovat vuodessa 2006, jolloin Hamas pääsi Palestiinan vaalien jälkeen hallitusvastuuseen.
– Ääri-islamistinen Hamas otti vallan käsiinsä ja surmasi vastustajiaan sekä ajoi palestiinalaisten siihen asti suurimman poliittisen ryhmän Fatahin ulos alueelta. Käytännössä Hamas rakensi oman pienoisvaltionsa ja terrorihallinnon, joka alkoi tulittaa Israelin siviilikohteita entistä rajummin.
– Rakettitulitus päätyi ensimmäiseksi sodaksi vuoden 2009 alussa. Mekin totuttelimme kodissamme toistuviin rakettihälytyksiin. Pommisuojaan piti kiirehtiä 42 sekunnissa. Tämä valitettava kokemus toistui viime viikolla.
Kankaan mukaan lähellä Gazan rajaa ei ole enää kysymys vain raketeista.
– Todelliseksi pelon aiheeksi on osoittautunut se, että Hamasin terroristit tulevat rakentamiaan tunneleita pitkin Israelin puolelle yrityksenään kaapata panttivankeja. Palestiinalaiset ovat lisäksi lähettäneet Gazasta jo reilun vuoden ajan Israeliin tuhansittain omintakeisia leija- ja ilmapallopommeja, jotka sytyttävät tulipaloja metsiin ja viljelysalueille.
Hamasin taktiikka arveluttaa arabimaailmaa
Useat länsimaat ovat päätyneet luokittelemaan Hamasin terroristijärjestöksi etenkin sen jälkeen, kun järjestö ilmoitti, etteivät sitä koske Geneven sopimuksen sodankäynnin määritelmät. monet tahot ovat yllättäen arabimaailmassakin ottaneet etäisyyttä
– Tämän seurauksena arabimaailmassakin monet tahot ovat yllättäen tiedostaneet Hamasin tuhoisen taktiikan, koska se vie uskottavuutta islamilta, arvioi Kangas.
Euroviisujen toinen finaali järjestetään Tel Avivissa tänään torstaina ja finaali lauantaina 18. toukokuuta.