Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Aktivistit pyrkivät vähentämään Down-abortteja lakimuutoksilla Britanniassa ja USA:ssa – Down-vähemmistöjen edustaja: ”Minusta tuntuu äärimmäisen loukkaavalta, että laki ei kunnioita elämääni”

 

Heidi Crowter (oik.) ja Máire Lea-Wilson kampanjoimassa Down-seulontoja vastaan korkeimman oikeuden edessä heinäkuun alussa. Kuva: Flickr, Creative Commons

Lakiin kirjatut mahdollisuudet tehdä abortti raskauksissa, joissa sikiöllä todetaan Downin oireyhtymä, ovat olleet tapetilla sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Aborttioikeuteen on pyritty saamaan kiristyksiä joko kieltämällä ne kokonaan, tai aikaistamalla abortin tekemiseen säädettyä ajallista takarajaa.

Useissa USA:n osavaltioissa on viime vuosina pyritty kiristämään Down-raskauksiin liittyvää aborttilainäädäntöä. Esimerkiksi South Dakotassa kuvernööri Kristi Noem on vastikään allekirjoittanut lakiesityksen, jonka mukaan Downin syndrooma- diagnoosiin perustuvat abortit on kielletty. Laki tuli voimaan heinäkuun alussa.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Itsenäisyysjulistus summaa sen, minkä kaikki tiedämme sydämissämme olevan totta: Jumala loi meistä jokaisen ja soi meille kaikille oikeuden elämään. Tämä on totta kaikkien kohdalla, mukaanlukien niiden, joilla on ekstra kromosomi”, Noem perusteli South Dakota State Newsin mukaan lain allekirjoittamisen yhteydessä. ”Odotan innolla päivää jolloin korkein oikeus tunnustaa, että myös kaikilla syntymättömillä lapsilla on luonnostaan oikeus elämään. Kunnes se aika koittaa, allekirjoitan mielelläni kiellon abortoida syntymättömän lapsen vain koska hänellä on diagnosoitu Downin syndrooma, kuten monta muutakin tärkeää elämää suojelevaa lakiesitystä.”

Puhuessaan korkeimmasta oikeudesta, Noem viittaa niihin tapauksiin, joissa oikeusistuin on estänyt yksittäisessä osavaltiossa säädetyn lain toimeenpanemisen. Yhdysvaltain korkein oikeus tai liittovaltion tuomari voi kumota osavaltiossa säädetyn lain mikäli se katsoo, että se on perustuslain vastainen. Aborttilainsäädännön kulmakivenä pidetään niin kutsuttua Roe vastaan Wade  -ennakkotapausta vuodelta 1973, jonka mukaan naisella on oikeus päättää raskauden keskeytyksestä.

Myös ainakin Arkansas’ssa, North Dakotassa, Missourissa sekä Indianassa on hyväksytty Down-diagnoosiin perustuvien aborttien kieltäminen, mutta suurimmassa osassa tapauksista lain varsinainen toimeenpano on estetty oikeudessa. Ainoastaan Tennesseen ja Ohion osavaltioissa laki on pantu täytäntöön.

Britanniassa saa Down-sikiön abortoida ilman takarajaa – aktivistit hakevat muutosta

Britanniassa abortin tekemiselle ei ole takarajaa kun kyseessä on Down-diagnoosin saanut sikiö. Myös muut kehitysvammat oikeuttavat aborttiin missä vaiheessa raskautta tahansa.

Heidi Crowter, 26-vuotias Down-ihminen sekä Máire Lea-Wilson, 33-vuotias pienen Down-pojan äiti ovat haastaneet Britannian hallituksen oikeuteen nykyisen aborttilainsäädännön takia. Heidän mielestään Downin syndrooma -diagnoosiin perustuvan abortin takarajan tulisi olla 24 viikkoa –  sama kuin muissakin raskauksissa.

Ennen heinäkuun kuudentena päivänä alkanutta oikeuden kuulemista Crowter puhui oikeustalon edessä: ”Minä kuulun niihin joilla on Downin syndrooma ja minusta tuntuu äärimmäisen loukkaavalta, että laki ei kunnioita elämääni, enkä siedä sitä.”

”Haluan muuttaa lakia ja haluan haastaa ihmisten käsitykset Downin syndroomasta. Haluan heidän katsovan minua ja sanovan ’tässä on ihan normaali ihminen’”, kertoo noin vuosi sitten naimisiin mennyt Crowter.

Crowter ja Wilson ovat keränneet lahjoituksilla noin 100 000 puntaa oikeudenkäyntikuluja varten. Heitä edustavat asianajajat argumentoivat, että nykyinen laki ei ole sopusoinnussa Euroopan ihmisoikeussopimuksen periaatteiden kanssa ja syrjii siksi laittomasti kehitysvammaisia. Asianajaja Jason Coppal korosti oikeudelle, että näytön mukaan suurin osa Down-ihmisistä elää onnellista ja täyteläistä elämää.

On aika päästä eroon laista, joka antaa yhteiskunnalle viestin, että Downin syndrooma on jotain mitä pitää pelätä ja vältellä.

Toinen kampanjan keulakuva Wilson sai tietää odottavansa Down-lasta vasta raskausviikolla 34. Tämän jälkeen hänelle ehdittiin tarjoamaan useaan otteeseen mahdollisuutta aborttiin vauvan syntyessä vain parisen viikkoa myöhemmin. ”En tiennyt mitään Downin syndroomasta, paitsi sen, että koska abortti olisi ollut mahdollinen niin myöhään, ja kun se on se, mitä lääkärit jatkuvasti minulta kysyvät, sen täytyy olla jotain todella pahaa? Vai mitä?” hän kirjoittaa Instagram-tilillään.

”On viimeinkin aika haastaa nämä näkemykset Downin syndroomasta. On aika päästä eroon laista, joka antaa yhteiskunnalle viestin, että Downin syndrooma on jotain mitä pitää pelätä ja vältellä”, hän kirjoittaa. Wilson kritisoi myös sitä, että Down-ihmisiä pidetään taakkana yhteiskunnalle: ”Minä olisin järkyttynyt, jos Aidan joskus ajattelisi meidän pitäneen häntä taakkana tai jonain jonka kanssa meidän piti kestää”, hän kirjoittaa viitaten poikaansa.

Kehittyneempi sikiöiden testaus tuo eettisen haasteen

Crowterin ja Wilsonin taustatukena on ollut Don’t screen us out -niminen kampanja, vapaasti suomennettuna ”Äla seulo minua pois”. Nimi viittaa raskaudenaikaiseen testaukseen, jolla selvitetään sikiön mahdollinen kehitysvamma. Kehittyneen NIPT-testin avulla voidaan saada selville sikiön kehitysvamma DNA-tutkimuksella, joka kertoo hyvin suurella todennäköisyydellä sikiön poikkeavuuksista. Tutkimus voidaan tehdä jo raskausviikoilla 11-14. Down-syntymien määrä on laskenut 54 prosentilla Britannian otettua käyttöön NIPT-testin raskaudenaikaisissa tutkimuksissa. Noin yhdeksän kymmenestä Down-raskaudesta päättyy aborttiin. Testi otettiin käyttöön vuonna 2012 ja julkiseen terveydenhuoltoon se on tullut 2018.

NIPT-testistä on kehitetty vastikään entistä kehittyneempi versio, jolla pystytään havaitsemaan sikiön kehitysvamma jo raskausviikolla 9. Don’t screen us out -kampanja suhtautuu uuteen testiin huolestuneena ja arvioi sen käyttöönoton vähentävän Down-syntymiä entisestään ja vaikuttavan negatiivisesti Down-ihmisten yhteisöön: ”…ne mahdollistaisivat tietynlaisen epäsuoran eugeniikan, jossa tietynlaiset kehitysvammaiset ihmiset ’seulottaisiin’ (=screen out) tehokkaasti populaatiosta ennen kuin he ovat edes syntyneet”, kampanjasivustolla perustellaan.

Samaan aikaan kun Crowter ja Wilson kampanjoivat kiristääkseen aborttilainsäädäntöä, kansanedustaja Diana Johnson ajanut Englantiin ja Walesiin täysin vastakkaisiin periaatteisiin pohjautuvaa lakia, jonka mukaan abortti olisi mahdollinen ilman mitään rajoituksia: mistä syystä tahansa ja milloin tahansa raskauden aikana. Johnsonin lakialoite sai kuitenkin tyrmäyksen 800 lääketieteen ammattilaiselta sekä katolisilta piispoilta. Johnson on sittemmin vetänyt aloitteensa pois.

Lopullinen oikeuden päätös Crowterin ja Wilsonin asiasta tulee mahdollisesti syksyllä.

Jutussa lähteinä käytetty:

LifeNews 2.7.2012

Mirror 6.7.2021

BBC 8.7.2021

The Telegraph 28.12.2020