Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Älä säikähdä spagettihirviöitä tai muita epäilyjä

 

Joskus törmäämme kristinuskoa vastaan nouseviin argumentteihin. Kysymyksiin, miten näihin argumentteihin tulisi suhtautua, vastailee teologian maisteri ja pastori Markus Korri.

Lentävä spagettihirviö on ”jumalolento”, jonka Bobby Henderson toi julkisuuteen vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Lentävä spagettihirviö toimii usein myös nykypäivän vastineena Russellin teekannulle.
Lentävän spagettihirviön uskonto oli muutama vuosi sitten internet-ilmiö. Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi. Kyseessä on internet-ilmiön lisäksi poliittinen vaikuttaminen. (Lähde: Wikipedia)

Mitä ovat pastafarit ja  mistä tämä ”uskonto” on lähtöisin?

Alkujaan pastafarit lähti liikkeelle Amerikassa Kansasin osavaltiossa. Kyseisessä osavaltiossa tehtiin esitys, jossa haluttiin nostaa evoluutioteorian rinnalle älykkään suunnittelun idea. Bobby Henderson päätti esittää uskomuksen lentävästä spagettihirviöstä. Tällä hän halusi osoittaa, että tämä älykäs suunnittelija voi olla ihan kuka tahansa. Hendersonin ajatus oli, että jos evoluutioteorian rinnalle nostetaan älykkään suunnittelijan idea, niin yhtäläisesti näiden rinnalle tulisi nostaa myös uskomus spagettihirviöstä. Tällä oli selvästi pyrkimys osoittaa, että älykkään suunnittelijan idea on täysin tuulesta temmattu hypoteesi.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Haastaavatko pastafarit kristinuskon? Miten?

Mitä älykkään suunnittelijan ideaan tulee, pastafarien argumentointi ampuu ohi. Älykkään suunnittelun ideassa on kyse tieteestä, eikä sen puolestapuhujilla ole sellaisia metodeja, joilla voitaisiin tutkia millainen älykäs suunnittelija on. Sen sijaan kristinusko uskontona tulkitsee älykkään suunnittelija olevan kolmiyhteinen Jumala.
Pastafarien taustalla on uudelleen jalostettu argumentti Russelin teepannusta. Russelin teepannun idea on, että uskonto on sama asia kuin joku väittäisi maan ja marsin välillä lentävän teekannun, jota ei kuitenkaan kukaan voi nähdä. Teekannun olemassa oloa ei siis kukaan voi todistaa ja väite on hyvin järjetön.

Miksi kristinusko ei ole pelkkää läppää tai valhetta?

Kristinusko eroaa muista uskonnoista siinä, että kristinuskon avainasiat ovat tapahtuneet meidän historiassa. Raamattu pyrkii vakuuttamaan kolmella tavalla meidän uskoamme. Ensiksi se pyrkii vakuuttamaan meitä järjen kautta, toiseksi meidän sydämen ja kokemusmaailman kautta. Ja kolmanneksi Raamattu pyrkii vakuuttamaan meidät mielikuvituksen avulla.

Teksti Susanna Hulkko | Kuva Unsplash/ Matthew Kane

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!