Aleksei Navalnyi on tullut kuuluisaksi korruptionvastaisesta taistelustaan ja Kremlin väärinkäytöksiä koskevista paljastuksista. Entinen ateisti Aleksei Navalnyi on tiettävästi löytänyt uskon Jumalaan.
Aleksei Navalnyi tuomittiin vankeuteen helmikuussa 2021 noin kuukausi sen jälkeen, kun hän oli palannut Moskovaan.
– Navalnyin poliittisesta toiminnasta on olemassa eri näkemyksiä. Mutta evankeliumin sanoma Jumalan rakkaudesta ja armosta kuuluu totuutta peräänkuuluttavalle Aleksei Navalnyille samalla mitalla kuin totuutta pakeneville valtion virkamiehille, IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka sanoo.
– Matteuksen evankeliumissa (Matt.25:35-36,40) Jeesus sanoo: “Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; minä olin vankeudessa… Totisesti kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” Kristuksen ruumiin jäsenille kuuluu myös se, että käydään katsomassa veljiä vankilassa, myös niitä, jotka ovat vasta tulleet Kristuksen ruumiin jäseniksi.
Hannu Haukka toteaa, että IRR-TV:n lähetystehtävä Venäjällä on selvä.
– Tehtävämme on julistaa evankeliumia kaikille ihmisille, tukea paikallisia seurakuntia, varustaa seurakunnat työvälineillä maanmiestensä evankelioimiseksi. Teemme hyvin, kun muistamme Alekseita rukouksissa.
Vankileirillä on vaarana, että hän voi menettää terveytensä ja myös henkensä.
Aleksei Navalvyin tila
– Aleksei on sairastellut jo pidempään, mutta tätä tietoa ei ole annettu julkisuuteen. Viimeksi kun asianajajat yrittivät päästä hänen luokseen, heitä estettiin. Lopulta, kun heille myönnettiin lupa tavata mies, kävi ilmi, että Navalnyi on sairaalassa, IRR-TV:n venäjänkielistä ohjelmaa toimittava Andrei Motinga kertoo.
Motingan mukaan Navalnyin terveydentila tuli julkisuuteen Venäjällä vasta tässä vaiheessa. Ennen sairaalaan pääsyä hänellä oli ollut valtavia selkäkipuja, eikä hän pystynyt istumaan. Hänellä ei ollut myöskään tuntoa jalassa. Vankilan lääkärit eivät hoitaneet häntä, vaan antoivat ainoastaan ibuprofeiinia kipuihin. Kun hänen terveydentilansa huononi, hänet toimitettiin salaa sairaalaan.
– Alekseille on luettu yli 20 syytettä. Jokainen niistä huonontaa hänen asemaansa. Viranomaiset väittävät hänen suunnittelevan pakoa vankilasta. Tämän tekosyyn takia hänet herätettiin vankilassa tunnin välein ja muka tarkistettiin, onko mies vielä paikalla.
Todistus tuomioistuimen edessä
Aleksei Navalnyin puheenvuoro tuomioistuimen edessä on tullut laajasti maailman tietoon, tosin lyhennettynä. Tiedotusvälineitä ei päästetty oikeussaliin mukaan. Muistiinpanot oikeudenkäynnistä tehtiin salaa. Oikeussalissa sanottiin paljon enemmän kuin tiedotusvälineet kertovat. Nauhoituksesta käy ilmi, että Navalnyin viimeinen puheenvuoro oli saarna. Hän kertoo olleensa vakaumuksellinen ateisti, joka taisteli Jumalaa vastaan, mutta nyt hän oli tullut uskoon. Asia käy ilmi MBK median artikkelista.
– Tutkintavankeudessa katkelma Jeesuksen vuorisaarnasta lohdutti häntä: ”Autuaita olette te, jotka isoatte ja janoatte vanhurskautta (totuutta venäjänkielisessä käännöksessä), sillä teidät ravitaan.” Kun kuuntelee tätä tekstiä, huomaa, että vain uskoon tullut ihminen voi puhua, kuten hän puhui. Maailman silmissä on mieletöntä isota ja janota totuutta ja tulla ravituksi, Andrei Motinga toteaa.
Rajoittava laki
Venäjällä on tullut voimaan uusi laki, joka rajoittaa kansalaisten ilmaisuvapautta.
– Uuden lain voima on siinä, että kukaan ei voi opettaa yhtään missään ilman viranomaisten lupaa. Ketä tahansa voidaan sakottaa. YouTubesta löytyy esimerkiksi video, jossa Aleksei opettaa korjaamaan autoa. Nyt häntä syytetään siitä, että hän opettaa ilman valtiollista lupaa. Samalla tavalla seurakuntia voidaan tuomita, jos ne esimerkiksi opettavat laulua tai pitävät pyhäkoulua. Jos saarnaat ilman valtion myöntämää lupaa, saatat joutua syytteeseen, Andrei kertoo.
Hannu Haukan mukaan seurakunnat ovat Venäjällä yhä ahtaammalla ja niiden liikkumavara on supistunut äärimmilleen.
– Seurakuntien evankelioivat käsivarret on sidottu. Siperian puolella on ehkä hieman vapaampaa kuin Euroopan puoleisella Venäjällä. On hyvä muistaa seurakuntia rukouksin ja tukea niitä muutenkin. Seurakuntien työkalupakissa tarvitaan myös kirjallisuutta, sillä sen avulla ihmiset tulevat tuntemaan Jumalan, Hannu Haukka toteaa.
– Ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi opetuslapsilleen toimeksiannon: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.” Seurakunnilla ei ole tulevaisuutta, elleivät ne aktiivisesti johdata ihmisiä Kristuksen tuntemiseen, Hannu Haukka sanoo.
Teksti: Itäportin toimitus, Hannu Haukka
Artikkeli koostettu Radio Dein Itäportti-ohjelmasta, jossa on haastateltu Hannu Haukkaa ja Andrei Motingaa.