Viiden lapsen vanhemmat, Aleksi ja Susanna Markkanen, haluavat selvittää riidat kunnolla ja saada selville, mitä toisen päässä syvällä tasolla liikkuu.
Markkaset ovat puhuneet parisuhdeasioista kymmenen vuoden ajan kristittyinä kokemusasiantuntijoina.
Pari puhuu avoimesti siitä, millaisia haasteita luonteiden erilaisuus tuo keskusteluihin vielä 23 avioliittovuoden jälkeen.
– Susanna ajattelee ääneen – ja puhuu siksi paljon. Joskus stressaan siitä, tuleeko puhevirrasta seuraavana päivänä jokin tentti. En muistaisi alkua enkä loppua! tunnustaa Aleksi nauraen.
Mies kertoo käyttävänsä sanoja huomattavasti vähemmän.
Silläkin on väliä, millaisia sanoja kussakin tilanteessa lausuu.
– Muistan Aleksin laukoneen typeriä vitsejä, kun olin synnyttämässä ja supistukset olivat kivuliaimmillaan. Se ärsytti suunnattomasti! Mutta synnytyskokemusten kartuttua olemme kummatkin harjaantuneet, ja kommunikaatio on kerta kerralta parantunut, Susanna tuumaa hymyillen.
Hän itse muistaa kotiäitivuosiltaan sen, miten kovasti halusi aikuista juttuseuraa lasten kanssa vietettyjen tuntien jälkeen.
– Olin hukuttaa Aleksin puhetulvaani, mutta se oli töiden jälkeen lepoa kaipaavalle miehelleni huono hetki.
”Ongelmia ei pidä lakaista maton alle, mutta en toisaalta halua pieniä asioita suhteemme väliin hiertämään; ne eivät ole sen arvoisia.”
Markkaset pitävät tärkeänä sitä, että parisuhteessa kummatkin suostuvat jakamaan toiselle omaa, sisäistä maailmaansa. Se lisää läheisyyden ja rakkauden tunteita sekä auttaa ymmärtämään toista.
– Edes puoliso ei osaa lukea rakkaimpansa ajatuksia. Kannattaa sanoa asiat ja tunteet ääneet, jotta tulkinnoilta vältytään, Aleksi toteaa.
Joskus keskustelurauhan saaminen vaatii järjestelyjä.
Markkasten mielestä lapsiperheen vanhemmilla on hyvä olla lukko makuuhuoneen ovessa. Se on tarpeen paitsi läheisyyden vaalimiseksi myös siksi, että saa edes hetken keskeytyksettä puhua tärkeästä asiasta.
Jotta rakas ihminen saa kokemuksen kuulluksi tulemisesta, tarvitaan puolisolta täysi huomio katsekontaktin kera, ilman keskeytyksiä.
– Syvä yhteys voi muodostua vain turvallisessa ilmapiirissä, jossa ei ole pelkoa arvostelemisesta tai hylätyksi tulemisesta, Markkaset muistuttavat.
Susanna arvelee kehittyneensä siinä, ettei enää aloita riitaa vähäpätöisistä syistä.
– Ongelmia ei pidä lakaista maton alle, mutta en toisaalta halua pieniä asioita suhteemme väliin hiertämään; ne eivät ole sen arvoisia.