– Ulkoapäin tuodut aseet ja rahallinen tuki eivät ole ratkaisu Syyrian ongelmiin. Vain dialogi eri osapuolten välillä voi auttaa rauhan saavuttamisessa, totesi Aleppon arkkipiispa Mar Gregorios Yohanna Ibrahim Syyrian ortodoksisesta kirkosta Uudelle Tielle kristillisen satelliittikanavan konferenssissa Kyproksella tällä viikolla.
Piispa toivoi, että suomalaiset rukoilisivat rauhaa hänen maalleen.
Syyrian ortodoksisen kirkon sanotaan olevan maailman vanhin kristillinen kirkko. Eikä syyttä, sillä kristityt käyttävät Jeesuksen äidinkieltä, arameaa.
Muslimienemmistöisestä kansasta noin kymmenen prosenttia eli noin kaksi miljoonaa on kristittyjä. Maassa on viitisentoista eri kirkkokuntaa. Ennen levottomuuksia Syyriassa vallitsi tasa-arvo eri väestöryhmien kesken. Mikä on kristittyjen tilanne nyt?
– Ei se niin huono ole. Kristittyjä ei vainota vaan heitä kunnioitetaan. Hallituksessakin on kolme kristittyä ministeriä. Puolustusministeri on myös kristitty, Aleppon piispa kertoo.
– Kristityt ovat keskiluokkaa. Kaikilla kirkoilla on omat koulunsa, sairaalansa, klinikkansa ja lastentarhansa. Me olemme vapaat harjoittamaan uskoamme, piispa Mar Gregorios Yohanna Ibrahim sanoo.
Hän muistuttaa, että Syyrian tilanne on hyvin monimutkainen ja säälittävä. Muslimit ja kristityt ja eri etniset ryhmät ovat eläneet rinnakkain sukupolvien ajan, mutta nyt tunteet eri ryhmien välillä ovat kuumenneet.
– Jo 10 000 ihmistä on kuollut. Elämme todellisessa sodassa, siksi rukoilkaa rauhaa Syyrialle, piispa pyytää.