Sadat kristityt perheet ovat paenneet Eufratin rannalla sijaitsevasta Al-Thawran kaupungista. Näin kertoo Aleppon piispa Gregorius Yohanna Ibrahim raportissaan helmikuussa. Turvallisuus Aleppossa on menossa huonosta yhä pahempaan suuntaan, hän kertoo.
Monet kristityt ovat paenneet varsinkin Libanoniin, mutta myös Ruotsiin, Saksaan ja Hollantiin. Piispa Gregorius on huolestunut kristittyjen paosta ja siitä, että heidän lukumääränsä Lähi-idässä vähenee.
Syyrian ortodoksiperheet ovat eläneet noin 70 000 asukkaan Al-Thawran kaupungissa siitä lähtien kun se perustettiin 1960-luvulla Eufratin padon rakentamisen vuoksi. Tuolloin hallitus tarjosi edullisia asuntoja patoa rakentamaan tulleille perheille.
Piispa Gregoriuksen mukaan Al-Thawran kaupungin tilanne on hyvin toivoton, liikenneyhteydet ovat poikki ja taistelujen vuoksi liikkuminen on vaarallista. Suurin osa perheistä on menettänyt kaiken: vaatimattomat talonsa, koulunsa ja työnsä. Kodeistaan paenneet tarvitsevat ruokaa, vaatteita, lääkkeitä ja suojaa. Aleppon piispan mukaan kansalaisten taakka on jäänyt kirkon hoidettavaksi. Se yrittää parhaansa saadakseen aikaan rauhaa.
Kansa on väsynyt jatkuviin taisteluihin ja levottomuuksiin. ”Me huudamme voimakkaasti: Tarpeeksi on tarpeeksi! Me olemme täysin uupuneita emmekä voi enää jatkaa!” kirjoittaa piispa Gregorius.
Hänen mukaansa Syyria aikoinaan ylpeili siitä, että eri uskonnot ja kirkot elivät rauhassa keskenään. Piispa toivoo, että Syyria voisi palata tilanteeseen, jossa tämä on edelleen mahdollista.