Englannista liikkeelle lähtenyt Alfa on toiminut Suomessa yli 20 vuotta. Nyt sen tulevaisuutta mietitään uudelleen, kun Suomen Alfa-koordinaattori jää eläkkeelle.
Alfaa on järjestetty Suomessa yli 20 vuotta, mutta nyt toimintaan on tulossa oleellinen muutos, kun Suomen Alfa-koordinaattori Helena Lintinen jää kesällä 2018 eläkkeelle toimesta.
Tähän saakka Suomen Vapaakirkko on maksanut valtakunnallista toimintaa Päivä Osakeyhtiön tuella muutamaa ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta, jotka tehtiin vapaaehtoisvoimin, kertoo Lintinen. Suomen Alfan johtokunnan Alpha Boardin puheenjohtaja ja kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen kertoo, että vuosittainen summa on ollut 25 000 euroa. Nyt se pienenee 5 000 euroon.
– Kokonaisvaltaisissa Vapaakirkon työn muutoksissa tällaista rahaa meillä ei ole enää suunnata Alfaan, Vuorinen perustelee.
Osasyynä on halu levittää niin taloudellista kuin henkistäkin omistajuutta yhden kirkon alaisuudesta laajemmalle. Alfa ei ole sidoksissa mihinkään kirkkokuntaan, mutta Vapaakirkko on maksanut koordinaattorin palkan.
– Ajatus on, että Alfa pysyisi ennallaan tai jopa kasvaisi, mutta se tarkoittaisi, että Vapaakirkon rinnalla olisi muitakin tahoja, jotka jakaisivat omistajuutta ja taloudellista vastuuta.
Kuka koordinoi Alfaa jatkossa?
Helena Lintinen on ollut mukana Alfa-työssä alusta asti. Puoliaikaisena Alfa-koordinaattorina hänen työnkuvaansa on kuulunut muun muassa yhteistyö Alfan kansainvälisen ja pohjoismaisen organisaation kanssa, kouluttaminen, konsultointi, ongelmanratkaisu ja tiedottaminen.
Kysymys siitä, tuleeko uutta Alfa-koordinaattoria, on vielä auki. Jos rahoitukseen ei saada lisää osallistuvia tahoja ensi vuoden alkuun mennessä, niin ainakaan samankaltaisena järjestely ei tule jatkumaan. Ratkaisuksi Alfaa järjestävien tahojen kokoontumisessa ehdotettiin vahvaa alueellista verkostoa, joka Vuorisen mukaan on joka tapauksessa johtokunnan tavoitteena.
Alueellisia koulutuksia toivotaan
Maaliskuun 19. päivänä järjestetyssä tapaamisessa Alfan Euroopan ja Lähi-idän koordinaattori Jan Bakker esitti kolme tekijää Alfan kasvattamiseksi. Ensimmäinen on vahva hallinto, johon kuuluisi esimerkiksi viisi keskusseurakuntaa paikkakuntien ja Alfa-toimiston välillä, toinen on digitalisaatio ja kolmas rahoitus.
– Jos halutaan pitää tietokannat ajan tasalla, pitää olla hyvä hallinto, ja jos halutaan pitää hyvä kampanja, se maksaa, Bakker totesi.
Tapaamisessa nousi esiin erityisesti toive alueellisesti järjestetyistä Alfan vetäjien koulutuksista, kun nyt jokainen taho on järjestänyt koulutukset itsenäisesti. Rahoitusta taas ehdotettiin kerättäväksi paikallisesti seurakunnilta.
Vielä päätöksiä ei ole tehty.
– Tämän tarkoitus on aloittaa keskustelu. Alfa-toimistolla on vain yksi missio: halu auttaa paikallista seurakuntaa julistamaan evankeliumia kadotetuille. Siksi halutaan miettiä, miten se toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla, tapaamista juontanut Espoon vapaaseurakunnan johtaja Kenno Leier muistutti.