Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Alibin päätoimittaja Mika Lahtosen kauhunhetki: ”Kävi mielessä, oliko tämä elämä tässä”

 

Mika Lahtonen on toiminut rikoslehti Alibin päätoimittajana yli 20 vuotta. Työssään hän on nähnyt sen, millaiseen pahuuteen ihminen kykenee, sekä sen, miten uskoontulo voi muuttaa paatuneimmankin rikollisen.

– Rikoslehden vetäminen on verrattavissa henkisellä tasolla vähän poliisin työhön. Työ tehdään eikä rikoksia tule juurikaan enää ajatelleeksi. Muuten se kävisi liian raskaaksi. Lapsiin kohdistuvia raakoja tekoja saatan miettiä kotonakin, kertoo Alibi-lehden päätoimittaja Mika Lahtonen Ex-Criminals -ohjelmassa.

Jonkinlaista vastapainoa rikoslehden toimittamiseen tuo viihdelehti Hymy, jonka päätoimittajana Lahtonen on toiminut 10 vuoden ajan. Häntä on pidetty yleisesti paparazzina, vaikka kynästä on syntynyt paljon muutakin kuin paljastusjuttuja. Lahtonen on julkaissut työstään kirjankin.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

 

Hengenlähtö oli lähellä

Mika Lahtonen on kokenut paljon vastustusta työnsä takia. Vuonna 2008 hänet pahoinpideltiin sairaalakuntoon Jokelan vankilassa. Tilanne säikäytti kokeneen toimittajan.

– Hetken kävi mielessä, että oliko tämä elämä tässä.

– Olen ymmärtänyt, että tämä liittyi siihen, kun Alibissa kirjoitettiin, että olin tullut uskoon ja tunnustin kolme murhaa? Ex-Criminalsin toinen juontaja Lauri ”Late” Johansson kysyy.

– Poliisilta saamani tiedon mukaan kysymys oli juuri tästä, Lahtonen sanoo.

– Kun Alibi oli ilmestynyt, tämä vanki otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista ja haastattelua. Se sovittiin ja kävi niin kuin kävi. Erikoista siinä oli se, että Helsingin Sanomat oli tekemässä minusta silloin juttua.

– Onneksi oli. Muuten olisi voinut käydä pahemmin, ohjelman toinen juontaja Ali Niemelä sanoo.

 

Onko ihminen hyvä vai paha?

”Meillä on ollut lehdessä juttua uskonasioista ja on vastakin, jos joku tulee vankilassa uskoon.”

Kun seuraa työkseen rikoksia, joutuu väistämättä miettimään, onko ihminen pohjimmiltaan hyvä vai paha. Mika Lahtonen ajattelee, että kuka tahansa kykenee pahoihin tekoihin.

– Ympäristötekijöillä, kuten lapsuuden kokemuksilla ja kaveripiirillä, on oma osuutensa siihen, millainen elämästä muodostuu.

Yksi huomionarvoinen seikka on myös se, että rikoksilla voi olla hyvin erilaiset lähtökohdat. Henkirikoksen taustalla voi olla vuosikymmeniä jatkunut perheväkivalta, joka kärjistyy lopulta uhrin tekemään puukotukseen, tai se voi tapahtua äkkinäisesti hyvin pieneltä näyttävän asian kuten viiden euron vuoksi.

Lahtonen on jututtanut myös sellaisia vankeja, joiden elämä on muuttunut ja rikollinen elämä on jäänyt taakse.

– Meillä on ollut lehdessä juttua uskonasioista ja on vastakin, jos joku tulee vankilassa uskoon, hän lupaa.

 

Mitä Mika Lahtonen ajattelee itse uskonasioista? Se selviää Ex-Criminals -ohjelmassa. Kuuntele koko haastattelu Radio Deistä ti 18.5. klo 22.03, to 20.5. klo 01.00 tai su 23.5. klo 16.03.

Kaikki sarjan jaksot löytyvät myös jälkikäteen osoitteesta: www.radiodei.fi/ex-criminals

Kuvassa vasemmalta: Lauri Johansson, Mika Lahtonen ja Ali Niemelä

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)