Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Alkoholimainonta jakaa uusien kansanedustajien mielipiteitä

 

Uusilla kansanedustajilla Ville Taviolla (ps) ja Martti Taljalla (kesk) on eri käsitys alkoholimainontaa koskevien rajoitusten tarpeellisuudesta.

Valtaosa uuden eduskunnan kansanedustajista kannattaa nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa ja alkoholilainsäädännön purkamista. Erityisesti uudet ja alle 40-vuotiaat kansanedustajat kannattavat nykyistä liberaalimpaa lainsäädäntöä.

Mediassa eduskuntavaalien tulosta on uutisoitu konservatiivisemman Suomen ja perinteisten arvojen voittona. Alkoholipoliittisten linjausten osalta luonnehdinta kuvaa huonosti uuden eduskunnan voimasuhteita. Vaalikonevastausten perusteella yli puolet uuden eduskunnan kansanedustajista haluaa vapauttaa ravintoloiden aukioloajat.

Yksi heistä on Radio Dein Viikon debatissa liberaalimman alkoholipolitiikan puolesta liputtanut Perussuomalaisten Ville Tavio. Turkulainen ensimmäisen kauden kansanedustaja nostaa esiin sääntelyn sijaan kotikasvatuksen ja mallioppimisen merkityksen.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Itse näkisin, että psykologisesti paras voisi olla, että alkoholi ei olisi mikään hirviö siellä kotona ja käyttö olisi kohtuullista. Korostaisin vanhempien vastuuta siinä, että tehkää lapsillenne alkoholista universumissa olemassa oleva asia, älkää piilotelko ja osoittakaa, että se kohtuukäyttö on ikään kuin järkevää, perusteli Tavio lähetyksessä.

Radio Dein suorassa Viikon debatissa ruodittiin vapun kunniaksi suomalaisten alkoholinkäyttöä ja suomalaista alkoholipolitiikkaa. Kai Kortelainen sai studiovieraakseen Tavion ohella Keskustan uuden kansanedustajan Martti Taljan.

Päijät-Hämeen keskussairaalan johtajana työskennellyt kirurgian erikoislääkäri puuttuisi nuorten alkoholinkäyttöön jo varhain.

– Minusta on surullista, että kaksitoistavuotiaana aloitetaan alkoholikokeilut ja kuusitoistavuotiaasta yli puolet käyttää alkoholia säännöllisesti. Lapsen ja nuoren kehitys on tässä vaiheessa aivan kesken ja nämä asiat eivät voi olla vaikuttamatta myös heidän fyysiseen kehittymiseensä, Talja totesi.

Tutkimustieto mainonnan vaikutuksista ristiriitaista

Vaikka debatissa vierailleiden kansanedustajien puolueet ovat monelta osin samoilla linjoilla alkoholilainsäädännöstä, on puolueiden sisällä selviä mielipide-eroja. Yksi näistä on debatissa esiin noussut alkoholimainonnan rajoittaminen.

Suomessa astui tämän vuoden alussa voimaan uusi alkoholimainontaa rajoittava laki. Sillä on haluttu rajoittaa alkoholimainontaa erityisesti lasten ja nuorten suojelemiseksi. Mietojen alkoholijuomien mainonta kiellettiin yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä, liikennevälineissä ja mainostauluilla.

Ville Tavion mielestä alkoholimainonnassa voitaisiin ottaa vapaampi linja. Hän nosti esiin yhdysvaltalaisen Teksasin yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan alkoholimainonnalla ei olisi merkittävää vaikutusta kulutukseen.

Tavion mukaan syyt alkoholikäytön määrään ovat yksilöllisiä. Hän olisi valmis purkamaan alkoholin mielikuvamainontaa koskevia rajoituksia, jotka ovat ”turhan holhoavia”.

– Lapsena kun kävin TPS:n peleissä ja fanitin pelaajia, hallissa oli alkoholimainoksia. Itseeni ne eivät vaikuttaneet. Eivät ne olleet mitenkään ratkaiseva tekijä alkoholitottumusten muodostumisessa.

Lääkärikansanedustaja Martti Talja on toista mieltä.

– Pidän erittäin haitallisena sitä, että [alkoholi] tuodaan kaikkeen sporttisuuteen ja hyvin menestyneiden ihmisten yhteyteen. Siitä tulee eräänlainen esimerkki.

Talja keskittäisi resursseja sen selvittämiseen, millainen alkoholivalistus vaikuttaisi tehokkaimmin nuorten alkoholikäyttäytymiseen.

– Alkoholin haittavaikutusten vähenemiseen ei ensisijaisesti vaikuta saatavuuden rajaaminen, vaan valistustyö kohtuuden puolesta.

Ville Tavion ja Martti Taljan alkoholidebatti on kuunneltavissa Radio Dein ohjelma-arkistossa.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa