Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Alkusysäys auttaa levittämään ilosanomaa

 

Risto Leikola Doyo Gennassa

Risto ja Kirsi Leikola ovat olleet yli 20 vuotta lähetystyöntekijöinä Etiopiassa Mekane Yesus -kirkossa. He ovat kehittäneet julistyön mallin, Alkusysäyksen, joka auttaa seurakuntia levittämään ilosanomaa ulkopuolelle jääneisiin ryhmiin.

– Alkusysäys-järjestelmä on käytännön ja teorian yhdistävä opetusmetodi kokonaisvaltaiseen tavoittavaan evankelioimistyöhön. Niissä rohkaistaan seurakuntia viemään ilosanomaa ihmisryhmien ulottuville yli erilaisten rajojen, joita muodostavat esim. kieli, kulttuuri, etnisyys, sosiaaliset tekijät ja tietenkin uskonto. Lähestymistapa on kutakin paikallista kulttuuria arvostava tinkimättä itse sanomasta, Risto Leikola kertoo.

– Etiopiassa on kymmenittäin erilaisia ryhmiä, joista eräiden parissa on tehty joko hyvin vähän evankelioimistyötä tai heikolla menestyksellä. Joukossa on sekä islamin että kansanuskontojen harjoittajia. Oma lukunsa ovat saastuttavina pidetyt ryhmät.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Samoja ongelmia löytyi eri puolilta maata

Leikolat toimivat ensin kymmen vuotta Etiopian maaseudulla ruohonjuuritason työssä, minkä jälkeen heidät kutsuttiin tavoittavan työn neuvonantajiksi kirkon keskustoimistolle. He kiersivät muutaman vuoden synodeissa (hiippakunnissa) ja huomasivat, että teoreettinen opetus ei toteutunut käytännössä.

– Kokosimme listan tyypillisimmistä syistä, joiden vuoksi yritykset viedä ilosanomaa eivät toimi tai johtavat riippuvuuteen tai miksi joitakin ryhmiä ei edes haluta kohdata. Sitten rakensimme tämän järjestelmän, jossa huomioidaan nämä asiat alusta alkaen. Virheitä ei pidä pelätä, mutta samoja ei tarvitsisi tehdä aina uudestaan.

Riippuvuutta tukirahaan yritetään ehkäistä

Alkusysäyksessä pyritään ehkäisemään riippuvuuden syntymistä rahalliseen tukeen. Jokaisella sysäyksellä on päävastuu seurakunta, joka osallistuu työn lisäksi suunnitelmiin ja kustannuksiin. Sysäys-tuki on kaksivuotinen, mutta ”äitiseurakunnan” vastuu jatkuu myös tuen päätyttyä.

– Tavoitteena on, että alkuunsysätty liike jatkuu tuen loppumisen jälkeen. Vaikutukset moninkertaistuvat aina kun synodien evankelioimistyön johtajat alkavat huomioida tässä prosessissa oppimiaan asioita kaikessa evankelioimistyössään. Yhdellekään alkusysäykselle ei ole tarvinnut antaa jatkorahoitusta ja lähes kaikki ovat jatkaneet etenemistään. Mikään järjestelmä ei kuitenkaan takaa tuloksia ja haasteita riittää, Leikola kommentoi.

Tähän mennessä sysäyksiä on toteutettu jo yli 60. Leikolat ovat saaneet yhteydenottoja myös Etiopian ulkopuolelta.

– Kerromme mielellämme kiinnostuneille mitä olemme touhunneet ja otamme vastaan parannusehdotuksia. Menetelmää ei varmaankaan voi siirtää sellaisenaan erilaiseen toimintaympäristöön, mutta se voi toimia alkusysäyksenä uusille sovellutuksille.