Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Amerikkalaisille ei kelpaa ateisti

 

KUVA: Wikimedia Commons

Suomen presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella katolilainen Timo Soini ja helluntailainen Sari Essayah saivat vakuutella moneen kertaan, että eivät sotke uskontoa ja politiikkaa keskenään. Yhdysvalloissa puolestaan uskonnotonta ehdokasta ei katsota hyvällä.

Scientific American –lehti kertoo, että yhdysvaltalaiset äänestäisivät presidentiksi mieluummin homon tai mormoonin kuin ateistin.

Kyse ei ole vain eurooppalaisten stereotypiasta amerikkalaisten uskonnollisuudesta. Kyselytutkimusten mukaan amerikkalaiset pitävät uskonnottomuutta myös vävy- tai miniäehdokkaassa erityisen huonona ominaisuutena.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkija Will Gervais on selvittänyt kokeellisen psykologian menetelmin, miksi yhdysvaltalaiset eivät pidä ateisteja sopivina luottamustehtäviin.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Tutkimuksen mukaan uskovat eivät näytä kuvittelevan, että ateistien moraalikäsitykset poikkeaisivat olennaisesti uskonnollisten ihmisten moraalikäsityksistä. Sen sijaan uskovat eivät näytä luottavan siihen, että ateistit elävässä elämässä noudattaisivat niitä moraalikoodeja, jotka uskonnolliset ja uskonnottomat ihmiset ainakin periaatteessa yhteisesti jakavat.

Yllättävintä Gervaisin tutkimuksessa oli, että uskonnottomiksi itsensä luokitelleet pitkälti jakoivat samat mielipiteet uskonnollisten ihmisten kanssa. Gervais päätteli, että sen enempää uskovat kuin uskonnottomatkaan eivät luota ateisteihin, koska ihmisten yleisesti uskotaan käyttäytyvän paremmin, jos he kuvittelevat Jumalan tarkkailevan heitä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie