Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittama ja Markku Arokannon ohjaama Via Crucis pääsiäislauantaina Helsingissä

 

Ohjaaja Markku Arokanto Jeesusta esittävän Panu Haaviston kanssa Via Cruciksen harjoituksissa Tuomiokirkon kryptassa. Kuva: Jani Laukkanen

Via Crucis palaa tänä vuonna takaisin Helsingin keskustan kaduille koronan aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Suomen suurimman teatteriesityksen ja odotetun Via Cruciksen 25-vuotisjuhlaesityksen musiikin on säveltänyt Pekka Simojoki.

Tänä vuonna esitys on pääsiäislauantaina 8.4. klo 21–22.30. Via Crucis -näytelmä on yleisölle maksuton ja suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja turisteille. Pääsiäisvaelluksen jälkeen voi osallistua pääsiäisyön messuun Helsingin tuomiokirkossa.

Näytelmän reitti on uudistunut aiemmista vuosista, vaellus alkaa Senaatintorilta, jonne se myös päättyy. Senaatintorilla alkava Via Crucis jatkuu kulkueena Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kautta Säätytalon puistoon. Sieltä esitys jatkaa Säätytalon pääportaille ja jatkuu kulkueena Kirkkokatua pitkin takaisin Senaatintorille.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Ensi lauantaina 25. kertaa esitettävä uusi Via Crucis -esitys on läpisävelletty musiikkinäytelmä. Kulkueisiin ja näyttämötapahtumiin musiikin on säveltänyt Pekka Simojoki, myös Antti Vuori on säveltänyt laulun esitykseen. Via Crucista on esitetty vuodesta 1996 alkaen.

Markku Arokantoa pyydettiin ohjaamaan Via Cruciksen yli kolme vuotta sitten ja tämä Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittama Via Crucis oli tarkoitus toteuttaa jo vuonna 2020, mutta koronan vuoksi esitykset peruuntuivat.

”Tämä on Via Cruciksen 25-vuotisjuhlanäytelmä ja sen ohjaaminen on minulle suuri kunnia. Olen monia kertoja ollut itse vuosien varrella vaeltamassa mukana, mukaan lukien ensimmäisessä Paavo Liskin ohjaamassa Via Cruciksessa vuonna 1996. Joten, kun Via Cruciksen silloinen tuottaja Jaana Rantala kysyi minua tähän mukaan, oli se kuin lottovoitto tai vastaus rukouksiin”, Arokanto kertoo.

Tämänvuotisen Via Cruciksen teemana on Arokannon mukaan ”valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen”. Puvustuksessa palataan Raamattuepookkiin eli puvustus vastaa Jeesuksen aikakautta.

”Toisaalta oli hyvä, että nyt oli enemmän aikaa kehittää ja päivittää tätä vaellusnäytelmää. Reitti on muun muassa tiivistynyt. Koska kyseessä on juhlanäytelmä, otetaan vanhoista Via Cruciksista mukaan joitakin elementtejä, muun muassa puvustusta, lavastusta ja rekvisiittaa on voitu kierrättää ja käyttää tässä. Musiikki, äänitehosteet ja valo ovat erittäin tärkeässä roolissa”, Arokanto kuvaa.

Jeesuksen roolissa on Panu Haavisto

Kuva: Jani Laukkanen

Jeesuksen roolissa on Panu Haavisto, jonka Via Cruciksen työryhmä kutsui rooliin.

”Olen ollut aktiivisesti mukana Lohjalla Vivamon Raamattukylän teatterissa vuodesta 2011. Siellä olen saanut tehdä monia mielenkiintoisia rooleja ja olen tutustunut moniin huipputaitaviin ihmisiin. Myös käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskiseen, joka ehdotti minua Via Cruciksen Jeesuksen rooliin”, kertoo Panu Haavisto.

Panu Haaviston ja muiden tekijöiden osalta Via Crucis -projekti on jatkunut pitkään, koska esitykset peruutettiin kolme kertaa koronan takia.

”Välillä ehdin jo luopua toivosta, että esitys koskaan toteutuu. Onneksi sain olla vuonna 2021 mukana Resurrexit-lyhytelokuvassa ja tutustuin ohjaaja Markku Arokantoon ja osaan näyttelijöistä. Siitä jäi konkreettinen muisto, joka on lieventänyt pettymyksen tunteita, kun esityksen toteutuminen on siirtynyt. Markku on tsempannut ja rohkaissut matkan varrella todella paljon, suuri kiitos hänelle!”, kiittää Panu Haavisto.

Itse Jeesuksen rooliin näyttelijä suhtautuu nöyrillä mielin. Haaviston mukaan roolihenkilö syntyy loppujen lopuksi vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

”Ajattelen, että minä voin antaa vain omat lahjani käyttöön ja yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa syntyy jotain paljon enemmän kuin yksi ihminen voisi saada aikaan. Jeesuksen sanoissa on paljon ajateltavaa, ja on ollut mielenkiintoista pohtia, millaisia erilaisia puolia Jeesuksen persoonassa on. Todella hyvältä on tuntunut kuulla monilta tuntemattomiltakin ihmisiltä, että he rukoilevat esityksen puolesta”, Haavisto kertoo.

25-vuotisjuhlanäytös kuvailutulkataan

Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat taas tauon jälkeen Helsingin kadut Senaatintorin ympäristössä. Via Crucis -vaellusnäytelmää on 25-vuotisen historiansa aikana kuljettu Helsingin ydinkeskustassa ja se on kutsunut mukaansa vuosittain tuhansia ihmisiä. Esitys perustuu keskiaikaiseen eurooppalaiseen Via Crucis eli ristintien -vaellusperintöön.

Via Cruciksen tärkeimpiä arvoja on ollut halki vuosien yhteisöllisyys, niin esityksessä kuin tuotannossakin. Ohjaaja Markku Arokanto nostaa näytelmässä esiin ikiaikaisen kysymyksen ihmisen yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja syrjäytyneisyydestä. Näytelmä käsittelee myös kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä.

Kulttuurin saavutettavuus on tuotantotiimille tärkeää. 25-vuotiaan Via Cruciksen juhlavuotena esitys on entistä saavutettavampi, se kuvailutulkataan näkörajoitteisille suomeksi ja ruotsiksi, kuvailutulkkina toimii Pipsa Toikka.

Via Crucista tekemässä on mukana iso joukko ammattilaisia, harrastajanäyttelijöitä, kuorolaisia ja avustajia. Ohjaaja Markku Arokanto ohjasi myös vuonna 2021 julkaistun Via Crucis Resurrexit -lyhytelokuvan ja sen päivitetyn version viime vuonna. Jeesuksen roolin tekevä Panu Haavisto esiintyi jo Via Cruciksen lyhytelokuvaversiossa.