Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Anna puolisolle jakamatonta huomiota

 

– Kun pari viettää aikaa kahdestaan, on hyvä keskittyä kuuntelemaan ja kuulemaan, sanovat Markku ja Marita Kulmala. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Hyvin voidakseen parisuhde tarvitsee hoitoa kuin puutarha konsanaan. Markku ja Marita Kulmala pyrkivät arjessaan siihen, että viettävät 15 tuntia viikossa yhteistä aikaa.

– Suhteemme alkuaikoina emme osanneet riidellä. Markku huusi pää punaisena ja minä pidin mykkäkoulua niin, että olin puhumatta kaksikin viikkoa yhteen menoon. Pidimme toinen toistemme reagointitapoja kauhistuttavina – ne olivatkin äärimmäisen erilaiset, Marita Kulmala muistelee.

Kun Markku lähti armeijaan, yhteinen aika kutistui hetkessä minimiin, myös yhteydenpito.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– Siihen aikaan varuskunnassa oli yksi lankapuhelin noin sataa nuorta miestä kohti, eikä lomille päässyt yhtä tiuhaan kuin nykyisin.

Sitten ura vei miehen. Vuosina 1984-1999 hän ei pitänyt lainkaan lomaa:

– Elin työlleni ja itselleni eikä meillä siksi ollut Maritan kanssa lainkaan yhteistä aikaa. Ristiriidat lakaisimme maton alle, Markku Kulmala muistelee.

Hän ajautui avioliiton ulkopuoliseen suhteen.

Merkittävä muutos Kulmaloitten arkeen tuli vuonna 1999, jolloin he lähtivät ensimmäisen kerran avioliittoleirille.

– Siellä jouduin miettimään perusteellisesti elämäni tärkeysjärjestystä. Pohdintojen seurauksena vähensin työntekoa puoleen. Pian sain myös laitettua pisteen uskottomuudelleni.

Nyt Markku Kulmala on puheenjohtaja Parempi avioliitto ry:n hallituksessa, johon Maritakin kuuluu.

He sanovat avioliittoleirien pelastaneen heidän suhteensa.

– Ristiriitoja on yhä. Yhteinen päämäärä on kuitenkin selvä: tahdomme olla samaa joukkuetta ja täydentää toinen toisiamme, Markku Kulmala summaa.

– Se, että sanoo rakastavansa puolisoaan, pitäisi näkyä monina valintoina viikon mittaan: yhteisen ajan antamisena sekä sanomisissa, päätöksissä, rahankäytössäkin, toteaa Marita Kulmala.

Heidän mielestään parin olisi hyvä viettää yhdessä aikaa viitisentoista tuntia viikossa, ilman nettiä, puhelinta ja televisiota.

– Oleellista on keskittyä kuuntelemaan ja kuulemaan. Tämä myös auttaa yhteisten, yksimielisten päätösten teossa, Kulmalat sanovat.

Asioiden ja ihmisten tärkeysjärjestystä on hyvä miettiä säännöllisin väliajoin.

Parempi avioliitto ry kannattaa seuraavanlaista priorisointia:

  1. Jumala
  2. puoliso/minä itse
  3. lapset/iäkkäät vanhemmat
  4. kristittyjen yhteys
  5. työ/opiskelu
  6. muut ihmiset.

 

Aiheet