Anneli Jäätteenmäki: Orjuus ei ole hävinnyt Euroopasta

 
 

EU-komission ruotsalaisella varapuheenjohtajalla Margot Wallströmillä oli asiaa Anneli Jäätteenmäelle Brysselissä. KUVA: Neil Corlett

KUUNTELE KLIPPI. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen mukaan Euroopassa on satojatuhansia pienipalkkaisia työläisiä, joiden asema muistuttaa orjuutta. Keskustan eurovaaliehdokas pitää eurooppalaisten yritysten harjoittamaa halpatyövoiman käyttöä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisena.

– Euroopan ihmisoikeussopimuksessa lukee, että Euroopassa ei hyväksytä orjuutta. Tänä päivänä on kuitenkin tullut tutkimuksia siitä, että Euroopassa on satojatuhansia ihmisiä, jotka tekevät töitä hyvin pienellä palkalla ja aivan kuten aikoinaan orjat. Tämä on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista, arvioi keskustan europarlamentaarikkoehdokas Anneli Jäätteenmäki Radio Dein vaalitentissä torstaina.

Jäätteenmäki sanoi ihmettelevänsä, ettei asiasta käydä EU:ssa juuri keskustelua.

– Tämä on unohdettu asia ja toivon, että minunkin ryhmäni, joka näistä ihmisoikeusasioista jatkuvasti pitää keskustelua yllä, nostaisi tämän asian vielä voimakkaammin, Euroopan liberaalidemokraattien ryhmään, Aldeen, kuuluva keskustan ehdokas sanoi.

Jäättenmäen mukaan orjatyövoiman hyödyntäminen ei ole kadonnut Euroopasta. Hän moittii eurooppalaisia yrityksiä palkkojen polkemisesta ja halpatyövoiman käytöstä etenkin Euroopan ulkopuolella, vaikka kotona toiminta olisikin moitteetonta.

– Pitäisi olla arkipäivää, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykäliä kunnioitetaan, Myös sitä, että Euroopassa ei hyväksytä orjuutta.

Made in -merkinnällä merkitystä

Jäätteenmäki kertoo huomanneensa, että kuluttajia kiinnostaa tuotteiden alkuperämaa eli ”made in” -merkintä. EU:n parlamentin kanta on, että tuotteesta pitää käydä ilmi sen alkuperä valmistusmaan tarkkuudella. Suomi kuuluu niiden EU:n jäsenmaiden joukkoon, jotka ovat vastustaneet alkuperämaamerkintöjä.

Jäätteenmäen mielestä ainoastaan alkuperämaamerkintöjen käyttäminen takaa sen, että kuluttaja voi tehdä valintoja. Keskustan eurovaaliehdokkaan mukaan alkuperämaamerkintä on kuluttajansuojakysymys.

– Miksi emme uskoisi kuluttajaa? Merkitäänhän EU:n ulkopuolelta tuotavaan ruokaankin alkuperä.

Radio Dei kysyi maanantaina kuuntelijoiltaan, mikä merkitys vaatteiden tai muun kulutustavaran alkuperällä on ostopäätöksissä. Ylivoimainen enemmistö ilmoitti alkuperämaan vaikuttavan ostopäätöksiin.

Huomattava osa vastaajista ilmoitti olevansa valmis maksamaan tuotteista enemmän, mikäli niiden valmistuksessa ei ole käytetty kehitysmaiden halpatyövoimaa tai mikäli valmistaja pystyy osoittamaan, että se takaa työntekijöilleen kelvolliset työolot.

Lähetetyt Radio Dein eurovaalitentit

Kuuntele, kuinka Anneli Jäätteenmäki arvioi kristillisten juhlapäivien asemaa EU-maissa tällä hetkellä [ 1min 30s]:

Seuraavaksi:

Lähetysseura keskustelee sukupuolivähemmistöjen roolista lähetysjuhlilla