Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Antero Ohrasen kuvissa kukoistavat luonto ja eläimet

 
Antero Ohranen

Antero Ohranen aloitti valokuvausharrastuksen jo 70-luvulla. KUVA: Ohrasen albumi

Valokuvausta harrastava Antero näkee kuvatessaan Jumalan luomistyön suuruuden ja monipuolisuuden niin revontulten jylhyydessä kuin loppusyksyn lehtien jääkiteissä. Hän on lahjoittanut kuviaan monena vuonna myös Radio Dein ystäväkalenteriin.

Tuoretta ystäväkalenteria koristaa kaksi kuvaa Antero Ohraselta. Helmikuun otoksessa on vauhdikas sinitiainen, ja marraskuun kuvaan on päätynyt harmoninen joutsenperhe. Kuvien lahjoittaminen kalenteriin on Anterolle tapa tukea kristillistä työtä.

 

SRO neliöb. 17.-23.10.
Antero Ohranen: Sinitiainen, Kyyjärvi
Antero Ohranen: Marrasjoutsenet, Kyyjärvi

 

”Jumalan suuruus tulee esille myös pienissä asioissa.”

Antero aloitti valokuvausharrastuksen 1970-luvulla, jolloin hän hankki ensimmäisen järjestelmäkameransa. Hän on kuvannut myös työkseen toiminimellä sekä studiossa että muun muassa häissä. Studiokuvaus on jäänyt, mutta nykyään hän kuvaa myös lehtiin.

Kuvissaan Antero haluaa jäljentää parhaansa mukaan Jumalan luomaa luontoa sen kaikessa kauneudessa.

− Kun esimerkiksi pakkasella tähtitaivas avautuu yläpuolella ja revontulet loimuavat – kyllä siinä tuntee itsensä pieneksi ja Luojan suureksi. Jumalan suuruus tulee esille myös pienissä asioissa.

 

”Soita tulevalle vaimollesi”

Ohranen on syntynyt uskovaan perheeseen.

− Tuossa kylällä oli Vapaaseurakunnan rukoushuone, ja siellä kävin pikkupojasta saakka.

Rippikoulussa Antero kastettiin. Lopullisen uskonratkaisun hän teki 16-vuotiaana seurakuntaleirillä Vapaakirkon toimintakeskuksessa Kiponniemessä.

− Siellä julistus tuli jotenkin erityisesti kohti.

Jumala on myös johdattanut Anteroa. Merkittävin esimerkki tästä löytyy kotoa.

− Vanhempieni kotiin tuli puhelinsoitto, että Anteron pitäisi soittaa tällaiseen numeroon. Eräs uskova nainen oli kokenut, että minun pitäisi olla yhteydessä henkilöön, joka olisi tuleva vaimoni.

Antero tarttui puhelimeen maanantai-iltana, ja ensimmäiset treffit olivat kahden päivän kuluttua keskiviikkona.

− Siitä asti ollaan oltu yhdessä.

Jumala on ollut toki mukana Ohrasten elämässä senkin jälkeen. Ihana rukousvastaus oli, kun vaimon kipeä selkä parani silloisen rukoushuoneen rukoushetkessä.

Revontulet kiehtovat

Antero Ohranen ei vain kuvaa Radio Deille, hän myös kuuntelee sitä. Musiikkisuosikikseen hän mainitsee muun muassa Exitin.

− Olen musiikkimiehiä, joten tykkään kuunnella hengellisiä kappaleita.

70-luvulla monipuolinen kaveri soitti jo bassokitaraa rukoushuoneella seurakunnan bändissä. Nykyään hän soittaa kitaraa ja joskus myös bassoa evankelioivaa musiikkia esittävässä duossa.

Kamera kulkee mukana tänäkin syksynä. Kohteista Antero nostaa esiin revontulet, jotka kiehtovat häntä. Hän kuvaa niiden olevan parhaimmillaan hurja näytelmä. Niitä katsomaan ei tarvitse mennä kotipihaa pidemmälle.

− Kun asumme Kyyjärven pienellä sivukylällä niin täällä on aika pimeää. Valot eivät häiritse revontulien näkyvyyttä.

Teksti: Ulla Pitkänen, Päivi Salorannan haastattelun pohjalta
Kuvat: Antero Ohrasen albumi

** Tutustu Radio Dein ystäväkalenteriin vuodelle 2025.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa