Kansanlähetysopisto Ryttylässä aloittaa ensi syksynä uuden, kristinuskon puolustamiseen eli apologiaan keskittyvän opintolinjan. Vastaavanlaisia lukukauden tai lukuvuoden kestäviä apologiakursseja ei Suomessa ole tiettävästi aikaisemmin järjestetty. Linjavastaava Vesa Ollilaisen mukaan apologia on aihe, joka kiinnostaa erityisen paljon nuoria aikuisia.
Kansanlähetysopisto järjestää vuosittain Apologiaforum-tapahtuman, joka on viime vuosina kerännyt opiston täyteen osallistujia. Apologia on ollut myös muuten opiston opetuksessa runsaasti esillä ollut teema. Teologian tohtori Vesa Ollilaisen mukaan ajatus oman linjan perustamisesta lähti työtovereiden ja ystävien ehdotuksesta.
– Apologia on sellainen aihe, joka kiinnostaa erityisen paljon nuoria aikuisia. Apologialinja syntyi toisten ihmisten rohkaisusta ja toivomuksesta, kenties jopa nuhtelustakin, että ”miksi teillä ei ole tämmöistä linjaa?”, Ollilainen kertoo.
Vaikkei vastaavaa ole aikaisemmin Suomessa järjestettykään, ulkomaisia esikuvia on useita. Esimerkiksi Ruotsissa toimiva CredoAkademin, Gimlekollenin Mediakorkeakoulu Norjassa ja Oxford Centre for Christian Apologetics Englannissa antavat opetusta apologiassa. Yhdysvalloissa apologiaa voi opiskella yliopistotutkintoon asti.
Mutta miksi usko ylipäätään tarvitsee puolustelua?
– Se on Raamatussa oleva käsky, joka koskee jokaista kristittyä. 1. Pietarinkirjeessä (3:15) sanotaan, että meidän pitää olla valmiita antamaan apologiaa eli puolustus uskostamme, kun joku kysyy toivomme perusteita. Myös meidän Herramme on tästä esikuva. Ja Apostolien teoissa apostolit tekivät apologiaa ahkerasti, Vesa Ollilainen vastaa.
Hän huomauttaa, että elämme yhteiskunnassa, jossa on kristinuskoa vieroksuva ja kristinuskon totuudellisuutta halveksuva ilmapiiri. Ollilaisen mukaan tällaisena aikana tarvitaan kristittyjä, jotka osaavat puolustaa uskoa.
– Apologia auttaa raivaamaan niitä älyllisiä ja kokemuksellisia esteitä, joita ihmisillä on kristillistä uskoa kohtaan. Apologia näyttää, että usko on luotettavaa ja kestävää. Samalla se rohkaisee ihmistä itseään, kun hän huomaa, että aikamme kritiikissä ei ole mitään pelättävää. Raamattu kestää arvostelun, Jumala on olemassa ja Jeesus todellakin nousi ylös kuolleista. Näin se ruokkii omaa uskonelämääkin, Vesa Ollilainen sanoo.
Lisätietoja Kansanlähetysopiston sivuilta.