Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Apologiaforumin pääpuhuja kysyy: Missä ovat tämän ajan Lewisit ja Tolkienit?

 

Kuva: Magda Zych/FreeImages

Tarvitsemme C.S. Lewisin kaltaisia uskon puolustajia, jotka ruokkivat sekä älyä että mielikuvitusta, sanoo Apologiaforumin ulkomainen pääpuhuja, kirjallisuustieteen emeritusprofessori Gene Veith.

Mielikuvitus on älyn ja tunteet yhdistävä supervoima, joka on saanut aikaan ihmiskunnan kauneimmat luomukset. Sen avulla kykenemme myös tuntemaan myötätuntoa.

Kun ihminen luo vaikkapa tarinan, sävellyksen tai talon piirustukset, hän välittää aina jotakin maailmankatsomuksestaan.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Vaikka mielikuvitus välittää maailmankatsomuksia voimakkaasti, se on kristinuskon piirissä jäänyt usein vähälle huomiolle, sanoo kirjallisuuden emeritusprofessori Gene Veith.

Mielikuvitus on polku ihmisen sydämeen, jota kulkemalla voi kertoa evankeliumin tälle ajalle sopivalla tavalla, Veith sanoo.

Hän puhuu Apologiaforumissa Ryttylässä 21.‒23. huhtikuuta mielikuvituksen mahdollisuuksista evankeliumin välittämisessä.

Veith on kirjoittanut 20 kristinuskoa ja kulttuuria käsittelevää kirjaa. Hän jäi hiljattain eläkkeelle työstään Patrick Henry Collegen kansleri tehtävästä.

Ruokaa koko ihmiselle

Gene Veith

Totuuden etsijän työkaluina on perinteisesti pidetty järkeä, kokemusta ja todistusaineistoa. Veith toteaa, että kristitty liittää luetteloon myös Jumalan ilmoituksen, johon kristillinen usko perustuu. Näiden kaikkien lisäksi on otettava huomioon myös mielikuvitus.

Monet materialistiseen maailmankuvaan uskovat ihmiset eivät enää kykene kuvittelemaan hengellistä todellisuutta. Veith toivoo, että esille nousisi lisää C.S. Lewisin kaltaisia uskon puolustajia, jotka tavoittavat oman aikansa ihmisen kokonaisvaltaisesti ruokkimalla sekä älyä että mielikuvitusta.

Tarvitsemme myös J.R.R. Tolkienin veroisia kirjailijoita, jotka saavat lukijan mielikuvituksen laukkaamaan niin, että he alkavat kaivata näkyvän takana olevaa todellisuutta, Veith innostaa.

Hän muistuttaa, että myös Jumalan sana on täynnä tarinoita, vertauksia ja runoutta, jotka koskettavat ihmisen sydäntä mielikuvituksen avulla.

Apologiaforum toinen pääpuhuja on elokuvaohjaaja Klaus Härö. Hän tarkastelee elokuvien klassikkoteemoja, kuten kärsiviä sankareita ja hyvän voittoa pahasta. Härö pohtii, onko pelkkää sattumaa, että ihmistä eniten liikuttavat tarinat muistuttavat evankeliumia.

Tapahtuman järjestää Kansanlähetysopisto yhdessä Opiskelija- ja koululaislähetyksen kanssa.

Ohjelma ja lisätiedot: kansanlahetysopisto.fi