Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen

Apulaisprofessori Suvi-Maria Saarelainen lanseeraa hyvinvointiteologiasta uutta tieteenalaa, jonka odotetaan tulevan vauhdilla hyötykäyttöön

 

Suvi-Maria Saarelainen on tutkimuksissaan käsitellyt suurten muutosten vaikutusta elämän merkityksen kokemukseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: – Olen nähnyt läheltä, millaisen eksistentiaalisen kriisin aiheuttaa vakava sairastuminen tai millaisia kohtaamisen taitoja kaivataan hoitohenkilökunnalta, kun potilaan kuolema lähestyy. Kuva: Niko Jouhkimainen, Itä-Suomen yliopisto

Mikä tekee elämästä merkityksellisen? Miten teologia ja teologit voivat edistää yksittäisen ihmisen ja yhteiskunnan hyvinvointia? Itä-Suomen yliopisto panostaa vastausten löytämiseen juuri nyt.

Suvi-Maria Saarelainen nimitettiin viime maaliskuussa Itä-Suomen yliopistossa hyvinvointiteologian ja työelämätaitojen apulaisprofessoriksi.

– Yksi tehtävistäni on rakentaa kolmen seuraavan vuoden aikana uutta tieteenalaa, hyvinvointiteologiaa, joka keskittyy elämän merkityksellisyyden kokemukseen sekä jokaisen ihmisen omiin perusarvoihin. Se antaa vastauksia myös siihen, millaisin tavoin kukin meistä selviää elämänsä kriiseistä ja haasteista.

IK-opisto neliöb. 6.-19.1.

– Osaltaan oppiaineessani analysoidaan myös sitä, millaisia työelämätaitoja hyvinvoinnin laaja-alainen tukeminen edellyttää.

Tämä on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää, kun väestö ikääntyy.

– Ihmisen kokonaisvaltainen kohtaaminen on paikoin vielä lapsenkengissä ja kärsii resurssien vähyydestä.

Saarelainen luonnehtii hyvinvointiteologiaa vahvasti poikkitieteelliseksi. Käytännön esimerkki siitä on viiden eurooppalaisen yliopiston yhteinen opetuksen kehittämisen hanke, jossa Saarelainen edustaa Suomea.

Partnerit rakentavat korkeakoulutasoista koulutuspakettia, joka tekee eksistentiaalisten kysymysten kohtaamisesta hoiva- ja hoitotyössä nykyistä tutumpaa.

– Teologien lisäksi tässä moniammatillisessa kehitystyössä on mukana psykologeja ja laaja-alaisesti hoitotieteen edustajia, kuten sairaanhoitajia ja fysioterapeutteja.

Ajassa kiinni

Tulevina vuosina Itä-Suomen yliopiston opiskelijat voivat valita tutkintoihinsa erilaisia hyvinvointiteologiaan liittyviä kursseja. Niitä Saarelainen suunnittelee ja rakentaa yhdessä tiiminsä kanssa.

Mukana on esimerkiksi tutkijatohtori Tiia Liuski, joka on analysoinut sotilaspappien professionaalista kompetenssia muuttuvien turvallisuus- ja toimintaympäristöjen näkökulmasta. Aihe on juuri nyt ajankohtainen.

Myös Itä-Suomen yliopiston vieraileva väitöskirjatutkija Anu Morikawa kuuluu tiimiin. Hän perehtyy esimerkiksi siihen, miten oppilaitospapit voivat lisätä opiskelijoiden hyvinvointia.

Saarelainen tietää, että terminä vielä uudehko hyvinvointiteologia herättää kysymyksiä, koska sen sisältöä uutena tieteenalana ei tarkalleen vielä tunnisteta. Kansainvälisessä ympäristössä aiheesta on julkaistu muutamia artikkeleita parin viime vuoden aikana.

– Uskon ja toivon, että tunnettuus lisääntyy Suomessa vauhdilla Itä-Suomen yliopiston ansiosta.

Lisää inhimillisyyttä

Saarelaisen missio on tuottaa tutkimuksellisesti ratkaisuja paitsi yksilöllisiin tarpeisiin myös yhteiskunnalle, jonka kuuluisi ymmärtää ihmisen hyvinvointia ja arvojen moninaisuutta elämänkaaren eri vaiheissa.

– Hyvinvointiteologia on yksi käytännön vastaus kasvavaan tarpeeseen rakentaa kestävämpi ja inhimillisempi yhteiskunta.

– Hyvinvointiteologia tarjoaa uusia näkökulmia siihen, miten yhteiskunnassa voimme kohdata elämän haavoittamia ihmisiä. Samalla se luo tutkimukseen perustuvaa ymmärrystä siitä, millainen kohtaaminen ja yhteiskuntarakenne tukevat ihmisen mahdollisuuksia löytää merkityksellisyyttä ja toivoa niin arjessa kuin kriisien keskellä.