Helsingin Saalem-seurakunnan maahanmuuttajatyöntekijä Muayad Namrood piti luennon kristinuskosta itähelsinkiläisessä kulttuurikeskuksessa, jonka yhteydessä on myös moskeija. Namrood puhui esimerkiksi kristinuskon pitkästä historiasta Irakissa.
Irakin kansallinen TV-kanava kuvasi koosteen seminaarista.
Arvostamme suuresti sitä, että kristityt tulivat tilaisuuteemme kertomaan vainoista Irakissa, sanoi Irakilaisen Kulttuurifoorumin johtaja Haider Al-Hello.
Helsingin Saalem-seurakunnan maahanmuuttajatyöntekijä Muayad Namrood kutsuttiin elokuun lopulla itähelsinkiläiseen kulttuurikeskukseen ja moskeijaan kertomaan kristittyjen vainoista Irakissa.
Fatemeh Zahran -toimitila Itä-Helsingissä on Resalat-nimisen islamilaisen yhdyskunnan omistama ja hallinnoima kulttuurikeskus, jossa toimii myös moskeija. Yhdyskunta edustaa islamin toista pääsuuntausta, shiialaisuutta.
Muayad Namrood kertoi seminaarissa Irakin kristittyjen historiasta. Kristinusko saapui Irakiin jo ensimmäisellä kristillisellä vuosisadalla, mahdollisesti apostoli Tuomaksen kautta. Yhteiselo kristittyjen ja muslimien kesken oli Irakissa pitkään sopuisaa.
– Muistan, miten lämpimästi asuimme Irakissa yhdessä. Erilaisuutta ei pelätty, sitä arvostettiin. Kaikki olivat samaa yhteisöä, niin kristityt kuin muslimitkin. Jos jollain loppuivat jauhot, naapurista lainattiin lisää. Sitten kaikki muuttui. Isäni joutui pakottamaan minut lähtemään ja jättämään maani, tilanne oli niin epävakaa, Namrood kertoi.
Luento toi esiin kristinuskon perusasioita
Varsinaisen luennon Namrood oli jakanut neljään osaan: kristittyjen historiaan Irakissa, Irakin eri kirkkokuntien esittelyyn, vainojen kuvaukseen sekä kristittyjen toimintatapojen eli kasteen, ehtoollisen ja jumalanpalveluksen selventämiseen. Luennossa tuli esille myös kristillisen uskon ydinkysymykset.
Irakin kansallinen TV-kanava kuvasi seminaarista koosteen, jonka se esittää myöhemmin Irakissa.
Irakin Suomen-suurlähettiläs Saad A.W. Jawad Kindeel oli luennolla paikalla kutsuvieraana. Hän kuunteli luentoa kiinnostuneen oloisena ja käytti ensimmäisenä mahdollisuuden lisäkysymyksien esittämiseen. Suurlähettiläs pyysi selvennystä muun muassa kolminaisuuden käsitteeseen eli siihen, uskovatko kristityt yhteen vai kolmeen Jumalaan. Sekä Muayad Namrood että Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen vastasivat useisiin heille esitettyihin kysymyksiin.
– Arvostamme suuresti sitä, että kristityt tulivat tilaisuuteemme kertomaan vainoista Irakissa. Haluamme muistuttaa, että ISIS-järjestö edustaa vain pientä osaa muslimeista. Mielestämme he eivät edes elä islamin opetuksen mukaan, kommentoi Irakilaisen Kulttuurifoorumin johtaja Haider Al-Hello.
Aster Talja
Lue juttu kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 37/2014.