Neljätuhatta osallistujaa 96 maasta kokoontui 17.–19.2. Lontooseen miettimään vastuullista kansalaisuutta. Nyt toista kertaa kokoontuneessa The Alliance for Responsible Citizenship -konferenssissa oli mukana myös parikymmentä suomalaista.
Avajaispäivänä Yhdistyneiden Kuningaskuntien konservatiivipuolueen puheenjohtaja Kemi Badenoch totesi, että läntinen sivilisaatio on kriisissä. ”Meidän on valittava uudistuminen eikä taantuminen”, hän painotti. Badenoch on brittiläinen konservatiivipuolueen poliitikko sekä entinen nais- ja tasa-arvoasiain ministeri. Hänen sanansa loivat pohjaa koko konferenssille.
Nyt toista kertaa Lontoossa järjestetyn konferenssin henkinen isä on Jordan Peterson, kanadalainen psykologian emeritusprofessori ja kirjailija. Hänen saapumisensa lavalle sähköisti ilmapiirin, kun osa osallistujista otti hänet vastaan seisomaan nousten. Peterson on arvostellut voimakkaasti ”postmodernia vasemmistoa”, joka on hänen mukaansa ottanut vallan länsimaisessa, etenkin akateemisessa keskustelussa.
Viiden teeman ohjelma
ARC-konferenssin ohjelma koostui viidestä teemasta, jotka toistuivat kolmena päivänä. Ensiksi pohdittiin maailman ja sivilisaation tilannetta. Seuraavina aiheina olivat vastuullinen kansalaisuus ja yhteiskuntarakenteet. Kolmanneksi keskityttiin vapaaseen yritystoimintaan ja hyvään hallintoon. Neljänneksi pohdittiin energiaresursseja ja ilmaston tilaa ja viimeisenä identiteettiä digitaalisena aikana.
Tiistain ensimmäinen puhuja Douglas Murray, brittiläinen uuskonseravatiivinen poliittinen kommentaattori ja toimittaja, teki terävää kulttuurianalyysiä brittihuumorilla höystettynä. ”Elämme jälleenrakentamisen, emme purkamisen aikakautta. Meidän on saatava takaisin se, mikä on meidän, ja kutsuttava muita liittymään meihin.”
Somalialaissyntyinen yhdysvaltalainen, islamista kristinuskoon kääntynyt Ayaan Hirsi Ali puhui kansallisvaltioiden puolesta. Vastuullinen kansalaisuus vaatii hänen mielestään myönteistä kansallisuuskäsitystä erottuakseen vääränlaisesta nationalismista. Hän otti kantaa terveen kansallistunteen puolesta, joka rakentuu kristillisen etiikan ja lähimmäisenrakkauden pohjalle. Hänen mukaansa kansallisvaltiot tarvitsevat kristillistä etiikkaa eikä länsimaista vastuullista kansalaisuutta voi erottaa siitä. ”Jokainen yhteiskunta tarvitsee muutakin kuin perustuslain ja lait. Tarvitaan korkeampi moraalilaki”, Ayaan Hirsi Ali tähdensi.
Kansainvälisesti tunnetun kirjailijan ja puhujan, teologian tohtori Amy Orr-Ewingin mukaan ”lunastuksen salaisuus on, että se voimaannuttaa meidät vastuullisiksi välittämään ja rakastamaan”.
Os Guinness on englantilainen kirjailija, teologi ja yhteiskuntakriitikko, joka on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1984. Hänen puheessaan oli terävää ja hyvin argumentoitua rationalismin ja radikaalin islamin kritiikkiä, mutta samalla myös kristillistä kehotusta parannukseen sekä toivon sanomaa. Hänen mukaansa vahva yhteiskunnallinen perusta rakennetaan juutalais-kristilliselle etiikalle ja sivistykselle. Hän haastoi myös liberaalia uskonnottomuutta ja sekularismia.
Kriittisiä äänenpainoja ja päivänpolttavia aiheita
ARC-konferenssia on kritisoitu sen oikeistolaisesta agendasta ja sen ideologisesta yksipuolisuudesta. Paikalla olleen, eläkkeellä olevan kirkkoherran Jouni Turtiaisen mukaan konferenssissa ”oli paljon sellaista oikeistolaista ajattelua, jossa maailman köyhiä ei juuri muistettu. Näin oli esimerkiksi energiakysymyksissä.”
Kirkkoherra, dosentti Sammeli Juntunen muistutti, että kapitalismin kasvu tarvitsee työväkeä, jonka selästä länsimainen kasvu on saatu aikaan. Juntunen oli myös sitä mieltä, että tapahtumassa ”olivat regimentit välillä sekaisin, kuin olisi oltu herätyskokouksessa”.
Itse osallistuin toisena päivänä vaihtoehtoisista tilaisuuksista Lähi-idän tulevaisuutta käsitelleeseen iltaan. Israelin strategisten asioiden ministeri Ron Dermer, jonka nimeä ei ollut alun perin osallistujien listalla, puhui maansa turvallisuuspolitiikasta muun muassa Gazaan liittyen. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi Israelin tahtotila: ”Jos seisot Israelin puolella, seisot itsesi puolella”, kaikui hallissa myös paikalla olleille arabimaiden edustajille.
Avointa keskustelua ja tärkeitä kohtaamisia
Innostavan ohjelman lisäksi konferenssi tarjosi mahdollisuuksia lukuisiin kohtaamisiin. Esimerkiksi nigerialainen kristitty kertoi maansa uskontotilanteesta ja slovenialainen mies maansa selviämisestä Jugoslavian hajoamissotien jälkeen.
ARC-konferensissa pyrittiin kantamaan vastuuta ja korostamaan Euroopan kristillisiä arvoja ja juuria.
Konferenssin parasta antia oli, että asiat sanottiin rohkeasti suoraan ja yhdessä analysoitiin maailman tilannetta. Etsittiin ratkaisuja ja keinoja tässä maailmanajassa. Pyrittiin kantamaan vastuuta ja korostamaan Euroopan kristillisiä arvoja ja juuria.
Yksi ensimmäisen päivän naispuhuja tiivisti koko konferenssin teeman: ”On aika puhua taas totta.”