Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Arkeologit: Kirjoitustaito luultua yleisempää muinaisessa Juudassa

 

Tel Aradin historiallinen kaupunki ja linnoitus sijaitsevat Kuolleenmeren länsipuolella, noin 10 kilometriä nykyisestä Aradin kaupungista. Kuva: Wikimedia Commons

Arkeologisista löydöistä on päätelty, että Juudan kuningaskunnassa jopa osa tavallisista sotilaista osasi kirjoittaa.

Luku- ja kirjoitustaito oli muinaisessa Juudan kuningaskunnassa yleisempää kuin aiemmin on arvioitu, israelilainen tutkimusryhmä sanoo.

Tel Avivin yliopiston tutkijat analysoivat noin vuodelta 600 eKr. peräisin olevia tekstilöytöjä, jotka oli tehty Kuolleellamerellä sijainneesta Aradin linnoituksessa. Tekstit olivat muun muassa lyhyitä tilanneraportteja sekä tarviketilauksia, ja niiden kirjoittajia olivat linnoituksessa palvelevat sotilaat.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Käsiala-analyysin perusteella kirjoittajia oli niin paljon, että kirjoitustaidon on täytynyt olla varsin yleistä jopa tavallisten sotilaiden keskuudessa, mikä viestii jonkinlaisen koulujärjestelmän olemassaolosta ensimmäisen temppelin ajan Juudassa.

Löydöllä voi olla vaikutuksia myös Vanhan testamentin kirjojen ajoituksessa. Aiemmin tutkimuksessa on yleisesti uskottu, että kirjoitustaidon harvinaisuuden vuoksi suuri osa Vanhan testamentin sisällöstä on muokattu nykyisenkaltaiseen kirjalliseen muotoon vasta vuonna 586 eKr. tapahtuneen Jerusalemin ja Juudan kuningaskunnan tuhon jälkeen.

 

Aiheet