Meneillään oleva yhteisöverokeskustelu sävytti maanantaina Kari Mäkisen isännöimää media-aamiaista, johon arkkipiispa oli kutsunut vieraaksi kansanedustaja Pekka Haaviston. Mäkinen arvioi, että julkisuudessa kirkosta on tullut monille hyvä ja turvallinen vihollinen.
Arkkipiispa Kari Mäkinen ja kansanedustaja Pekka Haavisto pohtivat media-aamiaisella muun muassa uskonnon globaalia merkitystä, viime aikojen arkipyhäkeskustelua ja kirkon verotusoikeutta
Mäkinen totesi, että uskonnolla on yhteisöllinen ulottuvuuso, eikä sitä voida piilottaa. Uskonnollisuuden näyttäminen kuitenkin ”altistaa haavoittuvuudelle”, koska se on ”ihmisessä herkkä alue”.
– Sille alueelle ei saa väkivalloin tunkeutua, arkkipiispa totesi.
Haavisto piti tärkeänä kulttuurihistorian ja rakennusperinnön suojelua.
Hän nosti esiin myös muiden uskontojen pyhäpäivien aseman. Mäkinen piti tärkeänä, että ”haetaan yhdessä niitä malleja, millä kunnioitetaan myös muiden uskontojen pyhää”.
Meneillään on myös keskustelu yhteisöverosta. Valtio kerää yhteisöveroa ja siitä ohjataan osuus kunnille ja seurakunnalle. Lakisääteistesti kirkolle on määrätty tehtäviä kuten hautaustoimi, väestörekisterin hoitoon osallistuminen ja kulttuurihistoriallisten rakennusten hoitaminen, joita osuudella maksetaan.
Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää verotuskeskustelussa tärkeänä, että valtiovalta osoittaa, että uskonnoilla on merkitystä.
– Tärkeää nykyisessä keskustelussa on se, että kirkkoon ei suhtauduta reliikkinä, menneen maailman jäänteenä. Kirkko on hyvä ja turvallinen vihollinen, johon voi kohdistaa niitä kielteisiä ja ahdistavia elementtejä, joita ihmisessä nousee, Mäkinen sanoi.
Asiasta raportoi Kirkon tiedotuskeskus.
Radio Dei lähettää keskustelusta koosteen maanantaina 16.9. klo 20.00-20.35. Keskustelu kuullaan kookonaisuudessaan lauantaina 21.9. klo 19.00-20.00.