Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikströmin ja rovasti Heli Inkisen valitsijayhdistykset ovat jättäneet vaaliasiakirjat tuomiokapituliin. He ovat nyt virallisesti ehdolla seuraavaksi arkkipiispaksi. Ehdokasasettelu jatkuu 27.11. saakka.
Ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Björn Vikström (s. 1963) on arkkipiispan vaalin toinen ehdokas. Valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin 12.10.2017. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjaan tarvitaan ehdokkaan suostumus sekä vähintään 30 äänioikeutetun valitsijan esitys. Rovasti, teologian tohtori Heli Inkinen (s. 1957) on myös ehdolla arkkipiispan vaaliin. Heli Inkinen vihittiin papiksi vuonna 1989. Hän työskentelee tällä hetkellä organisaation ja johtamisen yliopisto-opettajana Åbo Akademin ekonomian laitoksella. Hän on työskennellyt myös muun muassa kasvatuksen hiippakuntasihteerinä Turun arkkihiippakunnassa sekä seurakuntalehtorina ja pappina Turun ja Kaarinan seurakunnissa.
Vikström vihittiin piispaksi marraskuussa 2009. Hänet vihittiin papiksi 1988 Porvoossa. Koulutukseltaan hän on teologian tohtori (2000 Åbo Akademi). Hän on myös valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1997.
Vikströmillä on laaja kokemus seurakuntatyöstä. Hän toimi kappalaisena Kemiön seurakunnassa vuosina 1991-2006 ja seurakuntapastorina Helsingin Matteuksen seurakunnassa vuosina 1988-1991. Hän on toiminut tutkijana Åbo Akademissa (2006-2009).
Vaalin ehdokasasettelu alkoi 25.9. ja päättyy 27.11. kello 15.
Arkkipiispan vaaliin on alustavasti ilmoittautunut mukaan myös Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja kansanedustaja Ilkka Kantola. Heidän ehdokkuutensa virallistuu, kun heidän valitsijayhdistyksensä jättävät vaaliasiakirjat tuomiokapituliin.
Vaalin ensimmäinen kierros on 8.2.2018
Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.
Ensimmäisellä kierroksella järjestetään kolme vaalipaneelia. Ne pidetään Turussa, Porissa ja Helsingissä. Tarkemmat paikat ja ajat ilmoitetaan arkkihiippakunnan sivuilla myöhemmin.
Äänioikeus arkkipiispan vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.
Kirkon uudistetun vaalilainsäädännön mukaisesti Turun arkkihiippakunnan äänioikeutettujen äänten painoarvoa vähennetään vaalin tulosta laskettaessa, jotta muiden hiippakuntien ja kokonaiskirkon vaikutus arkkipiispan vaalissa on vahvempi. Uudistuksen taustalla on arkkipiispan kokonaiskirkon tehtävien ja niiden merkityksen kasvu.
Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä.