Maailmanlähetyskonferenssissa Tansanian Arushassa puhuttiin muun muassa siitä, kuinka opetuslapseus muuttaa ihmistä ja maailmaa.
Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) järjesti maailmanlähetyskonferenssin Tansanian Arushassa 8.−13. maaliskuuta. Konferenssi oli toista kertaa Afrikassa. Sitä isännöi nyt maailman toiseksi suurin luterilainen kirkko, Tansanian evankelis-luterilainen kirkko.
Ekumeenisen maailmanlähetyskonferenssin varsinainen järjestämisvastuu oli KMN:n maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissiolla. Sen johtaja, teologian tohtori Jooseop Keum Etelä-Koreasta korosti, että kirkot voivat sokaistua omalle tehtävälleen edistää evankeliumin leviämistä ja kristittyjen yhteyttä. Hänen mukaansa puhuminen lähetystyön merkityksestä ja ekumeniasta vain kokoushuoneessa ja pöydän ympärillä ei koskaan riitä.
Osanottajia oli kaikkialta maailmasta hieman yli tuhat, Suomestakin lopulta vajaat 30. Koska KMN ei järjestä yleiskokoustensa välillä mitään muuta isoa tapahtumaa, konferenssiin osallistui kaikkien merkittävimpien kirkkojen ja lähetysjärjestöjen johtohenkilöitä. Suomalaisissa oli luterilaisen ja ortodoksisen kirkon sekä kirkon lähetysjärjestöjen edustajia.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysteologi Jaakko Rusaman mielestä oli myös rohkaisevaa, että maailman valtakirkon, roomalaiskatolisen kirkon, ja ortodoksisten kirkkojen missioasiantuntijat pohtivat yhdessä yhteistä todistustehtävää. Rusama kuvasi tapahtumaa sanoin: Missio on ekumenian sydämessä.
Domini Life vahvistaa opetuslapseutta
Konferenssin teemana oli Moving in the Spirit: Called to Transforming Discipleship, suomeksi Hengessä eläen: kutsu muuttavaan opetuslapseuteen. Siinä kuuluu vahvasti, kuinka Pyhä Henki kutsuu meitä muuttumaan.
Konferenssissa käsiteltiin, kuinka opetuslapseus muuttaa ihmistä ja maailmaa. Teema nosti erityisesti esille sen, kuinka meillä kristityillä on kutsumus maailman muuttamiseen. Samalla me itse muutumme ja kasvamme opetuslapseudessa.
Uusi suomalainen älypuhelinsovellus Domini Life vahvistaa tuoreella ja luovalla tavalla opetuslapseutta. Se oli Arushassa esillä yhdessä Kirkon lähetystyön keskuksen (KLK) esittelemän kirkon lähetystyön peruslinjauksen ”Yhteinen todistus” kanssa. Molemmista oli pystytetty näkyvyyden lisäämiseksi myös korkeat, englanninkieliset rullajulisteet. Ne herättivät runsaasti mielenkiintoa ja kohtaamisia riitti.
Kukaan ei ole niin köyhä, ettei olisi annettavaa
Konferenssin ohjelmassa näkyi tietysti afrikkalaisuus osallistujissa, puheenvuoroissa ja musiikissa sekä vahva spiritualiteetti runsaassa rukouksessa, hengellisissä lauluissa ja puhuttelevassa Sanassa. Uusi sukupolvi oli hyvin edustettuna. Naisia oli osallistujista 45 prosenttia, ja torstaina vietetty kansainvälinen naistenpäivä kuului naisalustajan kantaaottavassa puheenvuorossa.
− Kukaan ei ole niin köyhä, ettei olisi mitään annettavaa. Jokaisella on jaettavana suuria kokemuksia, mahdollisuus antaa ääni äänettömille ja jakaa rakkautta toisille. Tansaniassa sanomme: Sydämellä annetaan, eikä mitään anneta siitä, että olisi rikas, sanoi lauantain raamattutyöskentelyssä Tumaini-yliopiston Makumiran teologisen tiedekunnan dekaani Angela Olotu Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta.
Sunnuntaina maailmanlähetyskonferenssin osanottajat jalkautuivat Arushan ja lähialueen kirkkojen messuihin ja jumalanpalveluksiin. Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko esimerkiksi ehti käydä kahdessa kirkossa. Ensin aamulla kello 6.30 perinteisessä katolisen kirkon messussa, sitten Moravialaisen veljeskirkon kolmituntisessa, vauhdikkaassa jumalanpalveluksessa, jossa musiikki ja tanssi olivat suuressa roolissa.
Konferenssin yhteenvetoasiakirjan alustavassa lyhytversiossa käsiteltiin muun muassa oikeudenmukaisuutta, marginaaleja ja luomakuntaa. Myös opetuslapseuden näkökulmia oli mukana.
Mervi Viuhko
Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko oli Tansaniassa Suomen lähetysneuvoston (SLN) edustajana ja konferenssissa virallisena delegaattina.